Ugrás a tartalomra

Nemzetközi filmfesztivált tartanak Pancsován

2018.09.07
13:33
2018.09.07
18:19
Forrás
Pannon RTV
Szeptember 5-e és 9-e között Pancsován ötödik alkalommal rendezik meg a nemzetközi filmfesztivált, amelyen elsősorban szerzői művészfilmeket mutatnak be.

A pancsovai Kultúrotthonban és az Ifjúsági Otthon Apolló termében a hazai alkotásokon kívül francia, izlandi, horvát, német, amerikai és még más ország szerzői filmjeit nézhetik meg az érdeklődők a fesztiválon. Újdonság, hogy dokumentum- és kisfilmeket is vetítenek. Olyan alkotásokat is láthat a közönség, amelyek csak itt kerülnek nyilvános bemutatásra.

A nyitóesten egy különleges dokumentumfilmet vetítettek a pancsovai Dragan Jaćimović hegymászóról, aki 2000-ben első szerbként hódította meg a Föld legmagasabb csúcsát, a Mont Everestet. 

Szekeres Zsuzsanna: „Már ötödik éve, hogy itt vagyok ezen a fesztiválon, nagyon tetszik. Mindig más és más. A ma esti film különleges volt.”Mirjana Rastović: „Üdvözlöm a fiatal szerzőket, és úgy gondolom, hogy valóban kiemelkedőek.”

A film rendezője különleges lehetőséget látott abban, hogy a több mint másfél évtizedig őrzött felvételeket  felhasználja. A hegymászó a helyszínen maga vette fel az eseményt, melyeket később meg sem tekintett. Mladen Kovačević rendező ebből az archív anyagból és a naplóbejegyzések alapján készítette a Négy óra tíz percben című dokumentumfilmet: „Mi arra törekedtünk, hogy a vágás folyamán is megmaradjon az eredetiség, egészen hasonlóan az első benyomáshoz, amelyet én és a film vágója is éreztünk, amikor néztük a felvett anyagot.”

A filmfesztivál gondolata már régebben megfogalmazódott a pancsovai filmkészítők körében, de csak a közelmúltban vált valóra. Pancsován sok hazai és külföldi filmet forgattak már. Nemanja Rotar, a Pancsovai Városi Tanács tagja: „Pancsova most a legkorszerűbb DSP vetítővel rendelkezik. Jelenleg a legjobban fölszerelt kultúrközpont az országban. Minden filmet, amit itt bemutatnak, a legjobb technológiával és a lehető legjobb rezolúcióban mutatnak be.”

A közeljövőben egy német céggel egy filmstúdió kialakítását tervezik a dél-bánáti városban. Ezzel szeretnék segíteni elsősorban a hazai filmgyártást.

Pancsova
filmfesztivál
Mladen Kovačević
Nemanja Rotar

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.