Ugrás a tartalomra

Nemzetközi Harmonikafesztivált tartottak Sándoregyházán

2022.07.04
11:01
2022.07.04
17:23
Forrás
Pannon RTV
Az Arany Billentyű elnevezésű vetélkedőt a Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon szervezte, immár 5. alkalommal, a helyi intézményekkel és szervezetekkel karöltve.

Sándoregyházán ötödik alkalommal tartották meg az Arany Billentyű elnevezésű Nemzetközi Harmonikafesztivált. A megmérettetésen Szerbia különböző részeiről és a térség más országaiból is voltak versenyzők, nyolc korcsoportban. Nikola Simić tizennégy évesen nyerte meg korcsoportjában a Vajdaság legjobb harmonikása címet. „Azt jelenti, hogy meg kell tartanom ezt a címet. Büszke vagyok, hogy megnyertem a versenyt, különösen azért, mert magam készültem fel.”

Az idei sándoregyházi fesztivál legifjabb résztvevői alig voltak nyolc évesek. Felkészítő tanáraik is kiváló harmonikások.

Aleksandar Saša Stanojević, zenepedagógus, Padinska Skela: „Megpróbálom saját tapasztalatomat átadni a kisgyermekeknek, hogy ők folytassák hagyományaink megőrzését a népzene terén, de különösen a harmonikán való muzsikálást.”

Neves harmonikásokból, zeneszakértőkből és pedagógusokból álló fesztiválzsűri kísérte a bemutatkozást és hozta meg döntését a legjobbakról.

Ljubiša Pavković, zsűrielnök: „Évről évre egyre jobb a verseny, ezt látom a zeneválogatásból is. Arra törekszenek, hogy a harmonikát széleskörűen bemutassák, hogy a legegyszerűbb kólón kívül lehet rajta muzsikálni virtuóz zeneműveket is.”

Az Arany Billentyű elnevezésű vetélkedőt a Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon szervezi helyi intézményekkel és szervezetekkel karöltve.

Marko Guran, igazgató, Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon, Sándoregyháza: „Mi egy kis közösség vagyunk, idén a két napban háromezer-négyezer embert várunk, és tekintettel, hogy mi ezren lakunk itt, az háromszor több. Nagyon nehéz ezt kivitelezni, az előszervezés és maga a szervezés is igényes.”

Az ötödik Nemzetközi Harmonikafesztivál anyagi támogatását Pancsova város önkormányzata vállalta.

Sándoregyháza
Arany Billentyű

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.