Ugrás a tartalomra

Nemzetközi Néptánc és Népzenei Fesztivál Magyarkanizsán

2017.08.27
14:41
2024.03.19
08:32
Igazi népművészeti hangulat várta az érdeklődőket Magyarkanizsán.

A Szent Száva Szerb Amatőr Művelődési Egyesület szervezésében tegnap este tizenkét magyarországi, horvátországi, bosznia-hercegovinai, görögországi, valamint szerbiai művelődési egyesület részvételével rendezték meg a Nemzetközi Néptánc és Népzenei Fesztivált.

A tánccsoportok a művelődési egyesület székházától vonultak le a strandon felállított színpadhoz, bemutatva ezzel a járókelőknek is a környező országokban élő szerbség színpompás népviseletét. A horvátországi táncosok šumadijai koreográfiával érkeztek Magyarkanizsára. Rado Bosić, elnök, Branislav Nušić ME, Borovo, Horvátország: „Egyesületünknek 148 tagja és négy szakosztálya van: néptánc, dráma, tambura és képzőművészeti. Szervezünk nemzetközi néptáncfesztivált és nemzetközi képzőművészeti tábort is, amelyre szeptember elseje és 3-a között kerül sor, és amire nagyon büszkék vagyunk.”

A fesztiválon részt vevő legkülönlegesebb csapat kétségkívül a budakalászi Rozmaring Szerb Táncegyüttes volt. Először vettek részt a rendezvényen. Vaizer Enikő, vezető, Rozmaring Szerb Táncegyüttes, Budakalász, Magyarország: „Mi úgy őrizzük a szerb hagyományokat és kultúrát Budakalász és Szentendre környékén, hogy a többségünk magyar, egyszerűen szerelmesek vagyunk a Balkánba, a balkáni zenébe és az ottani táncokba.”

A rendezvényt Zoran Đorđević szerb szociálisügyi miniszter nyitotta meg. Zoran Đorđević, szociálisügyi miniszter, Szerbia: „Nagyszerű dolog egy ilyen helyen lenni, ahol a fiatalok, a külföldi vendégegyüttesekkel közösen elsősorban a szerb hagyományokat mutatják be, és népszerűsítik is egyben.”

A fesztivál megrendezését az önkormányzat mellett a Tartományi Kormány is támogatta.

Magyarkanizsa
Nemzetközi Néptánc és Népzenei Fesztivál

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.