Ugrás a tartalomra

Népi Iparművészeti Gyűjtemény tárlat Szabadkán

2022.09.24
15:07
2022.09.24
16:39
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt a Népi Iparművészeti Gyűjtemény tárlata Szabadkán a Vajdasági Magyar Folklórközpont termében. Többek között szőtt, hímzett és faragott munkák is megtekinthetők a kiállításon, amely a Csoóri Sándor Alap támogatásával jött létre.

Szőtt, hímzett, faragott és fazekas munkák is megtekinthetők a Népi Iparművészeti Gyűjtemény tárlatán, de mézeskalács-készítők, ékszerkészítők, viseletkészítők, tojásdíszítők munkái is a kiállított tárgyak között vannak.

Kriskóné Dávid Mária, etnográfus, Magyarország:
A kiállításban egyaránt szerepelnek a helyi tradicionális alkotók munkái, illetve azok a nagy mesterek, akik itt különböző tanfolyamokat, képzéseket vezettek. A mesterek munkái is láthatók, illetve szerencsére már a sikeres tanítványok alkotásai is bemutatkozhatnak. Rendkívül sokszínűen a népi iparművészet mind az öt fő szakágában.

A kiállítás, amelyen mintegy 250 alkotás szerepel, szeptember 27-től december 1-ig látogatható Szabadkán, a Dózsa György utca 17-ben.

Vesna Marjanović, etnológus, Szerbia:
Pontosan megmutatja, milyen fejlődésről van szó, és mit jelenthetnek a hagyományos tárgyak a mai modern társadalomban. Magát az örökséget nem adták a kezünkbe, de így megmarad.

A kiállításmegnyitót a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusának és tamburazenekarának műsora, valamint kisdiákok előadása tette színesebbé.

Népi Iparművészeti Gyűjtemény
Szabadka
Vajdasági Magyar Folklórközpont

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.