Ugrás a tartalomra

A népmesék megtanítanak embernek maradni

2018.09.26
20:56
2018.09.27
17:09
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Népmese Napja alkalmából mesedélutánt szervezett a zentai Városi Könyvtár. A rendezvényen Toldi István Mesefa-díjas mesemondó lépett fel a helyi Alkotóházban.

A zentai Alkotóházban csaknem százan voltak kíváncsiak a mesemondóra. Az érdeklődők között szép számmal akadtak olyanok, mint a szabadkai Dudás Árpád, aki négyéves kora óta aktívan foglalkozik mesemondással.

Dudás Árpád, Szabadka: „A népmesék nagyon izgalmasak. Ha mondjuk, te szereted az izgalmas történeteket, akkor keresel egy izgalmas mesét, és akkor azt elmondod. Akkor akár mehetsz népmesemondó versenyre is.”

Toldi István a mesedélutánon szájról szájra terjedő állat- és tündérmesékkel kedveskedett az érdeklődőknek.

Toldi István, mesemondó, Bácskertes: „Ami a lényege az egésznek, hogy a népmese, ami eredeti népmese, az mindig tanít valamire. Nemcsak a történet a fontos, amit meghallgattunk, hanem ha jól odafigyeltünk, akkor mindig arra tanít, hogy az ember hogyan tudjon az életben ember maradni.”

Juhász Lassú Kornélia, a mesedélután főszervezője elmondta, Zentán 14-ik éve szervezik meg a Benedek Elek születésnapjának évfordulójához kötődő rendezvényt.

Juhász Lassú Kornélia, főszervező: „Idén első alkalommal nem szervezetten jönnek a csoportok és az osztályok a Magyar Népmese Napjára. Próbáltam egy kicsit változtatni a már bevált szokáson. A mesemondókat hívtam meg, azokat, akik rendszeresen jelen vannak, részt vesznek, versenyeznek a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyen.”

A népmese iránt érdeklődők legközelebb szeptember 29-én követhetik majd figyelemmel Toldi István előadását Zentán, a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom keretében.

magyar népmese napja
Toldi István
Dudás Árpád
Juhász Lassú Kornélia

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.