Ugrás a tartalomra

A népmesét ünnepelték a temerini elsősök

2017.09.30
15:56
2024.03.19
08:51
A népmese napja alkalmából Temerinben bábjátékkal, nagyapáink hagyatékából származó hagyományos csoportjátékokkal, népi körtánc játékokkal lepték meg az elsősöket.

A péntek késő délutáni foglalkozás a Vándor Bábszínház, a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület és a Tájház együttműködésének eredményeként jött létre.     

A gyerekek élvezték a célba dobást, a halászást és a többi ügyességi játékot is. Ezután következett az interaktív bábjáték. A gyerekeknek tetszett, hogy ők is az előadás szereplői lehettek. Kaslik Olivér, elsős diák, Kókai Imre Á.I., Temerin: „Az tetszett a legjobban, ahogy játszottuk a farkast meg a ludakat, meg hogy én voltam a farkas.”

Hornyik Tamara, elsős diák, Kókai Imre Á.I., Temerin: „Nekem tetszett, hogy eltűntek a ludai, és az tetszett még, hogy én voltam a szereplő az egyik játékban.”

A bábok segítségével nagyon sikeresen taníthatók a kisiskolások énekre, mesére egyaránt – vallja Tóth Lívia, a Megy a Gí-Gá világgá című előadás szerzője és előadója. „Az ötletet maga az évforduló adta, hisz Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulóját ünnepeljük az idén. És a világhírű zeneszerzőnknek az egyik alapvető különlegessége a kézjegyekkel való énektanítás volt, tulajdonképpen ő azt vallotta, hogy bárkit meg tudunk tanítani énekelni azzal, hogy kézjegyekkel kondicionálni kell a hangokat. Mi gondoltuk kipróbálni azt, hogy mi lenne, ha ezeket a kézjegyeket bábokkal erősítenénk meg.”

Az énekes-játékos előadás után az elsősök népi játékokat tanultak Lukács Valéria, a Szirmai Károly MME oktatója vezetésével.

nápmese
Temerin
Vándor Bábszínház
Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.