Ugrás a tartalomra

Népművészetet kedvelő fiatalok versenyeztek Horgoson

2019.02.16
14:34
2019.02.16
17:41
Forrás
Pannon RTV
A népművészetben tehetséges gyerekek mutathatták meg tudásukat ma Horgoson. A rendezvény a X. Dunán innen, Tiszán túl Kárpát-medencei ifjúsági tehetségkutató verseny vajdasági elődöntője volt.

Megtelt a horgosi Művelődési Ház versenyezni vágyó, népművészetet kedvelő fiatalokkal. Az ifjúsági tehetségkutató versenyen a gyerekek korcsoportokra osztva, mintegy 49 versenyszámban mutatták be produkciójukat. A martonosiak egyebek között népdal kategóriában is indultak.

Kószó Vivien, tag, Búzavirág leánykórus, Martonos: „Az Elmegyek, elmegyek című dalcsokrunkat hoztuk, amely egy vajdaszentiványi válogatás, hatan énekelünk, mindannyian vagy középiskolások, vagy általános iskolások vagyunk.”

A zentaiak énekeltek és citeráztak is.

Szeles Veronika, tag, Gyöngyvirág citeracsoport, Zenta: „Jól éreztük magunkat, az énekléssel és a citerázással is nagyon jó volt, és legközelebb is el szeretnénk jönni.”

A népzene kategória egyik legnépesebb csoportja a 29 tagú csantavéri Ifjúsági tamburazenekar volt. Bozsik Violetta, a zenekar tagja elmondta, már egy éve alkotnak közösen.

Bozsik Violetta, tag, Mendicus Művészeti Központ, Ifjúsági tamburazenekar, Csantavér: „Nagyon sokat készültünk, pár hónapot, maximum 3 hónapot készültünk rá, ha nem többet, úgyhogy jól begyakoroltuk, majd meglátjuk milyen eredménye lesz.”

A szakmai zsűri több kategóriában is értékelte a versenyzőket.

Csányi Tamara, koordinátor, X. Dunán innen, Tiszán túl tehetségkutató: „Minden kategóriában minden versenyzőt minősít a zsűri, bronz, ezüst, arany, és kiemelt arany minősítéseket érhetnek el. A kiemelt arany minősítésűek jutnak tovább a miskolci döntőre.”

A rendezvény megálmodója Rápóti Fekete Mónika. Elmondta, 10 éve indult útjára a Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű program, a népi kultúra népszerűsítése érdekében, amelynek válogatóját Vajdaságban most először szervezték meg.

Rápóti Fekete Mónika, elnök, Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület: „Ez a gyerekekről szól, és összefogásból jön létre. Magyar-magyar kapcsolatokat erősít, összehozza a délvidékieket, a kárpátaljaiakat, az erélyieket és ezért nagyon, nagyon fontos, hogy találkozzanak a gyerekek ebben a programban.”

A rendezvény a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület és a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület szervezésében valósult meg.

Horgos
Dunán innen Tiszán túl

Most

14:41

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.
13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.