Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Népművészeti estet tartottak Csókán

2020-02-08
13:10
2020-02-08
18:54
Forrás
Pannon RTV
Februárius köszöntő címmel népművészeti estet tartottak a csókai Művelődési és Oktatási Központ színháztermében.

Az eseményt a központ és a helyi Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület közösen szervezte meg. A jelenlévőket Kiss Tóth Erika egyesületi elnök és Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte.

Az eseményen bemutatkoztak az egyesület népzenével és néptánccal foglalkozó csoportjai, valamint Ludasról, Kelebiáról, és Törökkanizsáról is érkeztek fellépők. Mindemellett az újbudai Babszem Táncegyüttes női kara is fellépett.

Hutura Beáta, tánckarvezető, Babszem Táncegyüttes, Újbuda: „Szatmár táncaiból építkezik, és a „Megfordult a világ” című koreográfiát fogják előadni, ami megmutatja, hogy a nőiesség mennyire férfias is tud lenni, vagy kell lennie a mai világban.”

A magyarkanizsai Ördögcsáklya táncegyüttes az Emlékek című produkcióját adta elő, amellyel 2019-ben, az újvidéki Néptáncosok Országos Bemutatkozó színpadán kiváló minősítést értek el.

Nagy Dorottya, táncos, Ördögcsáklya Táncegyüttes, Magyarkanizsa: „Táncolunk mezőségit, azon belül magyar palatkait és füzesit, illetve bogártelkit, az pedig Kalotaszeg táján található. Van még benne boncidai, és azt hiszem, hogy ennyit táncolunk ebben a műsorban.”

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját.

Kiss Tóth Erika, elnök, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, Csóka: „Egyesületünk ez az 50 év alatt nagyon sok tagot számlált. Nagyon-nagyon sok fiatal, idős átszaladt az egyesületen, generációkat nevelt ki az egyesület. Ha úgy tervezzük, hogy gála műsort, jubileumi műsort akarunk, akár az 1000 főt is elérhetjük.”

Az estét táncház zárta, a talpalávalót pedig a Fokos zenekar húzta.

Csóka
Kiss Tóth Erika
Sutus Áron
Művelődési és Oktatási Központ
Ördögcsáklya táncegyüttes

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.