Ugrás a tartalomra
Kortárs Művészeti Múzeum
Pannon RTV

Népszerű a kortárs művészet Belgrádban

2017-11-13
10:27
2017-11-13
18:20
Forrás
Pannon RTV
Naponta mintegy 800 látogatója van a Kortárs Művészeti Múzeumnak.

Tíz évig zárva volt, amióta viszont három hete megnyitották, folyamatosan érkeznek a látogatók a belgrádi Kortárs Művészeti Múzeumba. Az október 20-i nyitás óta több mint hatvanezren voltak kíváncsiak a kiállított tárgyakra. Az első héten ingyenes volt a belépés, de azóta is naponta átlagosan nyolcszázan látogatnak el a múzeum impozáns épületébe. 

Az egy évtized után újranyitott Kortárs Művészeti Múzeum teljesen felújított térben várja a látogatókat Belgrádban. A Szekvenciák címre hallgató első kiállítás az intézmény legjelentősebb alkotásait vonultatja fel, és több mint egy évszázadot ölel fel. A legrégebbi kép 1905-ből, a legújabb pedig 2014-ből származik. Una Popović, a múzeum kurátora a Pannon RTV-nek elmondta: annak ellenére, hogy a múzeum tíz évig zárva volt, a munka nem állt le, az utóbbi időszakban számos képet gyűjtöttek össze, és ez a munka az első kiállításon is tükröződik. Una Popović, kurátor, Kortárs Művészeti Múzeum, Belgrád: „Amíg zárva tartottunk, a Kortárs Művészeti Múzeum számos alkalommal szervezte meg a kiállításait más intézményekben, úgyhogy most voltaképpen a zárva tartás tíz éves évfordulója van, de ez egyben a más intézmények és más művészeti, múzeumi gyakorlatok felé történő nyitottság időszaka is volt.”

Óriási hiányt pótolt Belgrád azzal, hogy ismét megnyílt a kortárs művészeteket bemutató intézmény, Szerbiának ugyanis jelentős alkotói vannak és voltak, akiket sokáig kellett nélkülöznie a hazai közönségnek – fogalmazott Dušan Zlokolica művészettörténész. „Ez az épület minden bizonnyal felüdülést jelent majd a kulturális életünk számára. Ugyanakkor fantasztikus kínálatot jelent az idegenforgalom szempontjából is a külföldiek számára. Mindenképpen remek, hogy az itt őrzött gyűjteményeket megnyitják és bemutatják a hazai és a külföldi közönségnek.”

A kiállítás egyik meghatározó és szembeötlő darabja a Titóról készült installáció. Dušan Otašević 1969-ben készítette a művet, amely egyszerre fejezi ki a társadalomkritikát, a kor kritikáját, de azt a szeretetet is, amelyet a nép akkoriban Tito iránt tanúsított.

A Kortárs Művészeti Múzeum épületét 1960 és 1965 között emelték Ivan Antić és Ivanka Raspopović tervei alapján, a felújítási munkálatok során pedig rendbe hozták a pincét, a tetőszerkezetet, kicserélték a falban futó kábeleket, átrendezték a teljes belső teret, felújították a homlokzatot, és korszerűsítették a teljes épületet, így a múzeum már az úgynevezett okosépületek közé tartozik.

Belgrád
Kortárs Művészeti Múzeum

Most

22:31

Lövöldözés volt egy texasi iskolában

A lövöldözés helyi idő szerint nyolc óra előtt tört ki a Dallastól valamivel délebbre fekvő Italy település középiskolájában. A diákokat nem sokkal később evakuálták az épületből.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.
Autótolvajok, Zentai Magyar Kamaraszínház

Zentán bemutatták az Autótolvajokat

Vastapssal ünnepelte a nézőközönség Németh Ákos: Autótolvajok című darabját, amelyet tegnap mutatott be a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata az újonnan felavatott kamarateremben.