Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Népszerű szerb drámát visz színre magyar nyelven a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata

2023.03.16
16:46
2023.03.16
18:30
Forrás
Pannon RTV
Az évad harmadik bemutatója lesz szerdán a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatánál. Borislav Stanković: Koštana című drámáját viszi színre a társulat Andrej Boka rendezésében.

Körmöci Petronella, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti igazgatója elmondta, azért esett a választás erre a darabra, mert céljuk a szerb irodalom jelentős műveinek magyar nyelvű bemutatása.

A szerb színházak egyik leggyakrabban játszott és legkedveltebb darabja a több mint 100 éve íródott Koštana. Borislav Stanković négyfelvonásos drámája a szerb folklór és patriarchális szokások számos témáját tartalmazza, ennek ellenére mai, időszerű üzeneteket fogalmaz meg.

A darab rendezője, Andrej elmondta: arra törekedett, hogy univerzális legyen, az előadás vonatkozzon egyaránt a régi és a mai időkre.

„A darab az olvasatomban olyan témákat tár fel, mint amilyen a hagyományos társadalmi keretektől való megszabadulás igénye, szabadulás mások elvárásaitól, a választás szabadsága, a nők és férfiak társadalmi helyzete és a másmilyenek diszkriminálása. Ez a történet egy személyről szól, akitől folyamatosan elvárnak valamit. Érdekessége, hogy a Koštanát először játsszák majd magyarul.”

Körmöci Petronella, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti igazgatója elmondta, a szerb anyanyelvű közönség is követheti minden előadásukat, ugyanis mindegyiket feliratozzák szerb nyelven is.

„Így a szerb és a magyar nézők is, családok, baráti társaságok együtt tudják élvezni az előadásokat. A további cél pedig az volt, hogy jelentősebb, tehát a szerb irodalom szempontjából jelentős színdarabok magyar nyelven is bemutatásra kerüljenek. Ezzel pedig az volt a szándékom, hogy a magyar nézők a mellettük élő kultúra minden szegmensét az anyanyelvükön ismerhessék meg.”

Igor Lerić, a Szabadkai Népszínház igazgatóhelyettese elmondta, a darab tele van élettel és minden szereplőjét a szabadság iránti vágy jellemzi.

„Annak ellenére, hogy a darab cselekménye egyszerű, az alkotás élettel teli. A témája kortárs vagy éppen régi, ugyanis boldogtalan szerelemről szól.”

A darabban többek között Hajdú Tamás is játszik, ő a polgármester öccsét, Mitkát alakítja, aki nem egy példaértékű életet él. Szerinte színészként az a feladata, hogy megtalálja figurájának igazát és életet leheljen karakterébe.

Szabadkai Népszínház Magyar Társulata
előadás
Körmöci Petronella
Szabadka
Andrej Boka

Most

Népszerű