Ugrás a tartalomra

Népszokások szentestén (videó)

2016.12.22
23:00
December 24-e, karácsony előestéje a böjtről, a készülődésről, Jézus születéséről szól
December 24-e, karácsony előestéje a böjtről, a készülődésről, Jézus születéséről szól. A népszokás szerint naplementéig szigorú böjtöt kell tartani, csak utána lehet elfogyasztani a sovány kis vacsorát. Szentestén ünnepi teríték kerül az asztalra. A vacsora előtt áldással köszönik meg az elmúlt év örömeit a szenttamási Kolenák családban. A böjti ételek a hagyományok jegyében készülnek. Kolenák Ibolya: „Hagyományos a bableves, habár most már a halászlevet is belefoglaljuk néha a vacsorába, attól függ, hogy milyen óhajuk van a gyerekeknek, vagy éppen milyen frissen tudunk vásárolni halat karácsony böjtje körül, de egyébként minden étel hagyományos és böjtösen van téve az asztalra.” Az ünnepi vacsorához minden étel egyszerre kerül terítékre, mert a hiedelem szerint a gazdasszonynak nem szabad felkelnie az asztaltól, különben nem tojnak majd a tyúkok. A méz, a dió, a fokhagyma és az alma pedig az egészséget jelképezi. Kolenák Ibolya: „Az egészség megvédésére van az alma, a fokhagyma és a dió is, és ezt a bableves előtt mindenki megeszi, a dióját, a fokhagymáját és az almát is, és ezt mind mézbe mártja.”



Valamikor karácsonykor szalmát szórtak szét a szobában. Ma már csak jelképesen hozzák be a szerszámokkal és terméssel megtelt kosarat a házba. Kolenák György: „Ezt hozom be és ezt fogom tenni az asztal alá, amivel foglalkozunk, vagyis foglalkozik a család, ez van benne, és ezt itt elhelyezzük, és itt lesz pár napig a karácsonyi asztal alatt.” Karácsony előestéjén tájegységtől függően mákos tészta vagy guba kerül az asztalra. Szenttamáson kis gombócokban sütik a tésztát, forró vízben áztatják, majd cukros mákkal keverik össze. Úgy tartják, hogy az édesség sok pénzt hoz a házhoz. A karácsonyi vacsorához számos szokás fűződik. A dió az egészségre utal, míg a fokhagyma szinte mindenhol megjelenik. Szőke Anna néprajzkutató az étkekhez fűződő hiedelmeket kutatja. „Gonosz űző, bekenték az ajtófélfától kezdve amit csak lehetett, egészséges is a fokhagyma, de azért ették, hogy az ördögöt kiűzze az emberből, a méz édessé tegye az életet, és nemrég hallottam egy nagyon idős adatközlőtől, hogy egy almát a férj–feleség osztották, ketté vágták, meg kellett enni, és ha még a magját is sikerült ketté vágni, az nagyon nagy összetartozást jelentett a házastársak között.” A karácsony böjtjére készült vacsora csak naplemente után fogyasztható, de akkor is mérsékelten, mert az igazi ünnep és lakoma csak éjfél után, Jézus megszületését követően kezdődhet.
BÖJT
népszokások
karácsony
szenteste

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.