Ugrás a tartalomra

Néptánc-gálával zárult a Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál

2021.06.13
09:20
2021.06.13
18:07
Forrás
Pannon RTV
Topolyára a helyi táncegyüttesek mellett Kiskunmajsáról, Beregszászról, Csantavérről és Kishegyesről is érkeztek vendégfellépők.

A topolyai múzeum melletti tér megtelt néptánc- és népzenekedvelőkkel szombat este. A helyi Cirkalom táncegyüttes a gálán több alkalommal is színpadra lépett és már nagyon várták, hogy nagy létszámú közönség előtt táncolhassanak – mondta Éter Máté, a topolyai Cirkalom Táncegyüttes tagja.

„A kezdő szám zobori táncokkal fog eltelni, illetve a záró szám, amit mi táncolunk az mezőségi táncokból ál. Ezek között még nekünk lesz egy ifjúsági fellépés is, ott bukovinai táncokat adunk elő.„

 

Magyarországról, Kiskunmajásról is érkeztek fellépők a gálára. Mint mondják, mindig örömmel jönnek Vajdaságba.
Kuklis Enikő, a kiskunmajsai Mayossa Táncegyüttes táncosa kiemelte: „Szerintem egy nagyon jó esély új barátok szerzésére, illetve a régi kapcsolatok ápolására, őrzésére és új emberek megismerésére. Nagyon jó látni azt, hogy ugyanazzal a hobbival, ugyanazzal a plusz szeretettel rendelkezünk mindannyian egy közösségben.”

 

A fesztivált 10 évvel ezelőtt azzal a céllal hívták életre, hogy a népművészet összes ágát bemutassák a helyieknek – nyilatkozta Kisimre Szerda Anna, a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ elnöke. Hozzátette: „A táncosoknak, az énekesnek, a kézimunkázóknak egy olyan közösségi élményt nyújt, ami meghatározó a gyerekeknek már egészen pici koruktól kezdve. Aki egy ilyen közösségbe már kiskorában bekerül, az a közösség  és az oktatás által megismeri a magyar nép hagyományait.”

A gálaműsor mellett a fesztivál ideje alatt több zenekar is koncertezett, valamint kézimunka-kiállításra is sor került.

Topolya
Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.