Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A néptánccsoportok szemléjén több mint 30 együttes lépett fel

2022.06.11
19:05
2022.06.12
08:51
Forrás
Pannon RTV
Népviseletes felvonulás, menettánc, kézműves vásár és egyéb kísérőrendezvények. Elstartolt az 58. Gyöngyösbokréta és a 45. Durindó Palicson. A település most először ad helyet a rendezvénynek.

A palicsi Gyöngyösbokréta és Durindó első napján a néptáncosok felvonulásával, illetve menettáncával kezdődött el a rendezvény, majd ezt követte az ünnepi műsor.

A kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hagyományőrző néptánccsoportja a településre jellemző táncokkal készült a rendezvényre. A lányok ruhái az egyik legdíszesebbnek bizonyultak a népviseletek között.

Limburger Emília, tag, Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Kupuszina: „Tényleg egyedi a viseletünk, a lányoknál. Mi nem tudunk leülni a szoknyáinkban, ugyanis három vagy négy kikeményített fehér szoknyánk van, ami törik, úgyhogy nem szabad benne leülni. A fiúknál pedig színes ingek vannak.”

Magyarországról is érkeztek érdeklődők és vendégek az eseményre. Kovács Jutka és Borsi Sándor a Durindón fellépnek, de a Gyöngyösbokrétát is figyelemmel kísérték. Most először járnak Palicson.

Kovács Jutka és Borsi Sándor, Mindszent, Magyarország
„ Húsz éve járunk már át, és ők is járnak hozzánk. Mi szinte mindig fellépünk.
- Hogy tetszik itt Palicson?
- Nekem nagyon jó. Én most vagyok itt először, de kifogástalannak tartom.”


Palicson most először szervezték meg a programsorozatot, amely az elmúlt két évtized munkájának eredménye - emelte ki köszöntő beszédében Csiszár Molnár Anna, a Palics Magyar Művelődési Egyesület elnöke.

„Az elmúlt két évtizedben tett fáradozásaink érdemeként tekintünk arra a lehetőségre, hogy 2022-ben a fesztivál történetében először, éppen a mi településünk lehet a házigazdája a vajdasági magyar népzenei és néptáncos mozgalom legtömegesebb közösségépítő rendezvényének, a Durindónak és a Gyöngyösbokrétának.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A vajdasági magyarság számára ez a fesztivál mérhetetlen fontossággal bír - emelte ki Tímár Gabriella. A Fesztivál Tanácsának elnöke hozzátette, Vajdaság egész területéről érkeztek tánccsoportok a Gyöngyösbokrétára.

„Nagyon fontos ez számunkra, hiszen most találkozik ugyanolyan érdeklődési körű ember, aki a népzenét, néptáncot kedveli. Ennek köszönhetően találkozni tudunk évente legalább egyszer ilyen szinten.”

A Durindón 122 énekcsoport, illetve egyéni fellépő vesz részt vasárnap. A kísérőrendezvények pedig szintén látogathatók lesznek.

Gyöngyösbokréta
Durindó
Palics

Most

15:29, Frissítve: 16:15

Szörnyella de Frász Darth Vaderrel ropta

Farsangi táncházat tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A mulatságon a környék apraja és nagyja is részt vett. A gyerekek jó hangulatáról a Duhaj Zenekar gondoskodott, a szervezők pedig fánkkal és üdítővel is kedveskedtek a résztvevőknek.
14:23, Frissítve: 16:24

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem tartják távol a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.