Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Néptáncosok mutatták be tudásukat és tehetségüket Újvidéken

2019-06-20
10:15
2019-06-20
17:37
Forrás
Pannon RTV
Évzáró gálaműsort tartott szerdán a néptáncokat, népi hagyományokat népszerűsítő, óvodás és iskolás gyerekeket felkaroló Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ Újvidéken.

A központ rendezvényének a helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ adott otthont.

A 2005-ben alakult Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központban jelenleg négy tánccsoport működik. Kocsi Zoltán Márk kicsi kora óta érdeklődik a népi hagyományok iránt. Kisebb szünet után tavaly kezdett el újra néptáncra járni. A kérdésre, hogy miért, egyszerű a válasza: „Szeretem, mivel szeretek mulatni. De nem csak ezért, hanem a kondíció miatt is, hogy ne legyen mindig akkor a pocakom, kicsit slangabb legyek.”

A rendezvényen a csoportok az elmúlt egy évben tanult néptáncokat, műsorszámokat mutatták be. Takács Zsuzsanna, az újvidéki Manó táncegyüttes csoportvezetője annak örül a leginkább, hogy a Manó tánccsoport igen népes. „Az idén harminc fővel zártuk az évet és az előrejelzések szerint jövőre már legalább hat gyerek jelentkezett még, úgyhogy vagyunk. Nehéz őket koordinálni, motiválni annyira nem. Ha az ember gyorsan pörgeti a próbát és érdekes dolgokat mutat nekik, akkor könnyű velük dolgozni.” - vallja a csoportvezető.

Az eseményen kalocsai, jászsági, oláhos és csallóközi táncokat is láthatott a közönség. Kiss Zsélykó, a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ elnöke röviden az utazásaikat vette számba: „A gyerekeink megjelentek a Vajdasági Szólótánc Fesztiválon, a horgosi fesztiválon februárban. Utazgattunk az idén külföldre is a gyerekekkel. Sokkal több műsorunk, fellépésünk volt, ovis táncházakat is szerveztünk.”

A központ csoportjai mellett a gálaműsoron az Európa Kollégium néptáncegyüttese, illetve az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ szabad tánc csoportja is fellépett.

Újvidék
néptáncos
Kiss Zsélykó
Népművészeti és Közművelődési Központ
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ

Most

20:39, Frissítve: 20:46

Szijjártó Péter: Megvédjük határainkat!

Sajnálatos minden olyan döntés, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait - jelentette ki Szijjártó Péter.
18:52, Frissítve: 19:00

Újabb erdőtüzek keletkeztek Görögországban

Újabb erdőtüzek keletkeztek Görögországban, a legjelentősebb a főváros közelében. Pénteken szerte az országból érkeztek hírek a felcsapó lángokról, az utóbbi 24 órában pedig 80 esetet jelentettek.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.