Ugrás a tartalomra

Néptáncosok mutatták be tudásukat és tehetségüket Újvidéken

2019.06.20
10:15
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
Évzáró gálaműsort tartott szerdán a néptáncokat, népi hagyományokat népszerűsítő, óvodás és iskolás gyerekeket felkaroló Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ Újvidéken.

A központ rendezvényének a helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ adott otthont.

A 2005-ben alakult Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központban jelenleg négy tánccsoport működik. Kocsi Zoltán Márk kicsi kora óta érdeklődik a népi hagyományok iránt. Kisebb szünet után tavaly kezdett el újra néptáncra járni. A kérdésre, hogy miért, egyszerű a válasza: „Szeretem, mivel szeretek mulatni. De nem csak ezért, hanem a kondíció miatt is, hogy ne legyen mindig akkor a pocakom, kicsit slangabb legyek.”

A rendezvényen a csoportok az elmúlt egy évben tanult néptáncokat, műsorszámokat mutatták be. Takács Zsuzsanna, az újvidéki Manó táncegyüttes csoportvezetője annak örül a leginkább, hogy a Manó tánccsoport igen népes. „Az idén harminc fővel zártuk az évet és az előrejelzések szerint jövőre már legalább hat gyerek jelentkezett még, úgyhogy vagyunk. Nehéz őket koordinálni, motiválni annyira nem. Ha az ember gyorsan pörgeti a próbát és érdekes dolgokat mutat nekik, akkor könnyű velük dolgozni.” - vallja a csoportvezető.

Az eseményen kalocsai, jászsági, oláhos és csallóközi táncokat is láthatott a közönség. Kiss Zsélykó, a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ elnöke röviden az utazásaikat vette számba: „A gyerekeink megjelentek a Vajdasági Szólótánc Fesztiválon, a horgosi fesztiválon februárban. Utazgattunk az idén külföldre is a gyerekekkel. Sokkal több műsorunk, fellépésünk volt, ovis táncházakat is szerveztünk.”

A központ csoportjai mellett a gálaműsoron az Európa Kollégium néptáncegyüttese, illetve az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ szabad tánc csoportja is fellépett.

Újvidék
néptáncos
Kiss Zsélykó
Népművészeti és Közművelődési Központ
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.