Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

A néptáncosoké volt a főszerep Törökkanizsán

2022.05.08
08:13
2022.05.08
16:54
Forrás
Pannon RTV
Immáron 13 alkalommal került megszervezésre az Észak-Bánáti Néptánctalálkozó szombaton, melyet Törökkanizsa központjában tartottak meg. A főterén a kilátogatók 15 művelődési egyesület fellépést tekinthették meg .

Közel 20 produkciót láthatott a közönség Törökkkanizsán. A házigazda Tiszagyöngye Művelődési Egyesület csoportjai is több produkcióval készültek.

Mihók Emese, Tiszafa néptánccsoport, Tiszagyöngye Művelődési Egyesület: „Fontos számunkra, mivel itt megtudjuk mutatni minden csoportunkkal, hogy mit csináltunk az évek alatt és, hogy mit csinálunk.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A szerbkeresztúri néptánccsoport a roma kultúra tánchagyományait mutatta be. A csoportot Ágoston Szilvia vezette.

„Két kisebb csoport lépett fel ma két tánccal. A fiatalabbak egy hagyományos roma tánccal, az idősebbek pedig egy szerb-roma tánccal.”

Az eseményen összesen 15 művelődési egyesület, több mint 300 tagja mutatkozott be. A közönség megismerhette a magyar, a szerb a roma és egyéb nemzetiségek néptánc hagyományait. Az eseményt először 2009-ben szervezték meg.

Kovács Magdaléna, a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke: „Azt hiszem az embereink is nagyon szeretik ezt a rendezvényt, mivel magyar, szerb, roma tánccsoportok lépnek fel. Idén vannak vendégeink Kiskunfélegyházáról, a többi csapat mind környékbeli, vajdasági.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Az eseményt a Magyar Nemzeti Tanács kiemelten támogatja, de a vajdasági tartományi kormány is fontosnak tartja a különféle nemzetiségek kultúráját felölelő esemény létrejöttét .

Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkár kiemelte: „Vajdaságban több nemzet él, és egy ilyen rendezvényen mindenkinek alkalma van bemutatni azt, ami az övé, a saját kultúráját, de ugyan úgy látja a másikat is, és ezért fontosnak tartom a rendezvény támogatását.”.

Az egyesületek fellépése mellett kirakodóvásár és finom falatok várták a kilátogatókat.

Törökkanizsa
Észak-bánáti Néptánctalálkozó
Szakállas Zsolt
Tiszagyöngye Művelődési Egyesület

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.