Ugrás a tartalomra

A néptáncosoké volt a főszerep Törökkanizsán

2022.05.08
08:13
2022.05.08
16:54
Forrás
Pannon RTV
Immáron 13 alkalommal került megszervezésre az Észak-Bánáti Néptánctalálkozó szombaton, melyet Törökkanizsa központjában tartottak meg. A főterén a kilátogatók 15 művelődési egyesület fellépést tekinthették meg .

Közel 20 produkciót láthatott a közönség Törökkkanizsán. A házigazda Tiszagyöngye Művelődési Egyesület csoportjai is több produkcióval készültek.

Mihók Emese, Tiszafa néptánccsoport, Tiszagyöngye Művelődési Egyesület: „Fontos számunkra, mivel itt megtudjuk mutatni minden csoportunkkal, hogy mit csináltunk az évek alatt és, hogy mit csinálunk.”

A szerbkeresztúri néptánccsoport a roma kultúra tánchagyományait mutatta be. A csoportot Ágoston Szilvia vezette.

„Két kisebb csoport lépett fel ma két tánccal. A fiatalabbak egy hagyományos roma tánccal, az idősebbek pedig egy szerb-roma tánccal.”

Az eseményen összesen 15 művelődési egyesület, több mint 300 tagja mutatkozott be. A közönség megismerhette a magyar, a szerb a roma és egyéb nemzetiségek néptánc hagyományait. Az eseményt először 2009-ben szervezték meg.

Kovács Magdaléna, a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke: „Azt hiszem az embereink is nagyon szeretik ezt a rendezvényt, mivel magyar, szerb, roma tánccsoportok lépnek fel. Idén vannak vendégeink Kiskunfélegyházáról, a többi csapat mind környékbeli, vajdasági.”

Az eseményt a Magyar Nemzeti Tanács kiemelten támogatja, de a vajdasági tartományi kormány is fontosnak tartja a különféle nemzetiségek kultúráját felölelő esemény létrejöttét .

Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkár kiemelte: „Vajdaságban több nemzet él, és egy ilyen rendezvényen mindenkinek alkalma van bemutatni azt, ami az övé, a saját kultúráját, de ugyan úgy látja a másikat is, és ezért fontosnak tartom a rendezvény támogatását.”.

Az egyesületek fellépése mellett kirakodóvásár és finom falatok várták a kilátogatókat.

Törökkanizsa
Észak-bánáti Néptánctalálkozó
Szakállas Zsolt
Tiszagyöngye Művelődési Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű