Ugrás a tartalomra

Néptáncot roptak Palicson

2018.06.07
21:29
2018.06.08
17:50
Forrás
Pannon RTV
Néptánccal, népdallal, citerazenével zárta az évadot a Palics Magyar Művelődési Egyesület.

A tópart közelében lévő Vigadó konferenciatermében kicsik és nagyok léptek fel azokkal a produkciókkal, amelyeket az elmúlt évben tanultak.
A néptánc a legnépszerűbb a Palics Magyar Művelődési Egyesületben. A gyerekeknek több korcsoportban van lehetőségük ropni a táncot. Danka Lili hat éve kezdte.

Danka Lili: „Sok barátot tudok szerezni, mozgok, és jót szórakozunk is közben.”

Szabó Csongor: „Ez hatalmas élményt nyújt, mivel rendkívül sokat utazunk az országban, külföldre is megyünk néptáncversenyekre, nyerünk vagy helyezéseket érünk el.”

A gyerekekkel néptáncpedagógusok foglalkoznak. A Bokréta tánccsoport vezetője, Szakács Tamás - másodmagával - egy éve foglalkozik a kis néptáncosokkal.

Szakács Tamás, néptáncpedagógus, csoportvezető, Bokréta tánccsoport: „A Kőketáncra készültünk legjobban, ahol első díjat tudtunk hazahozni. Ezt a koreográfiát fogják itt, az évadzárón bemutatni, ezek pedig szatmári táncok lesznek.”

Székhely hiányában a gyerekek ott próbálnak, ahol helyet találnak: a helyi közösség épületében és a palicsi iskolában. A probléma azonban a következő egy-két évben megoldódhat, ugyanis hamarosan felépül a művelődési ház.

Csiszár Molnár Anna, elnök, Palics Magyar Művelődési Egyesület: „Már a kivitelezés előkészítése van folyamatban. Terveink szerint valamikor a jövő évben akár már birtokba is vehetjük, de ha akkor nem is, 2020-ban már biztosan. ”

Az idén 12 éves Palics Magyar Művelődési Egyesületnek mintegy 150 tagja van, 12 szakcsoportban. A néptánccsoportokon és a citerazenekarokon kívül az egyesületnek van irodalmi és kézimunka-szakosztálya, és itt tevékenykedik a Szederinda népdalkör is.

Palics Magyar Művelődési Egyesület

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.