Ugrás a tartalomra
tánclépéseket gyakorolnak
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Néptánctól és népzenétől hangos Zentagunaras

2018-07-26
18:28
2018-07-26
20:19
Forrás
Pannon RTV
A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében a Batyu táborban csaknem háromszáz gyermek és fiatal vesz részt, akiket neves oktatók tanítanak többféle magyar tájegység táncára.
táncot gyakorolják

Tamburaoktatás is van a táborban. A szabadidőben fafaragás, nemezelés, bútorfestés és gyöngyfűzés zajlik. Jó hangulatban telnek a próbák a Batyu táborban, négy csoportban, különböző helyszíneken táncolnak a fiatalok, korosztályok szerint.
Marković Anna: „Nagyon jó a hangulat, magyarpalatkai táncokat tanulunk Mezőségből, Erdélyből és igazából nagyon szép tánc.”

Eshuis Emma: „Nagyon tetszik a hangulat itt, mert minden évben más-más gyerekek jönnek és akkor mindig más partnerrel tudunk táncolni és a tanárok mindig mindent elmagyaráznak rendesen és nekem az tetszik, hogy kérdéseket szabad tenni.”

Nagyideji Márk: „Szeptemberben lesz hetedik éve, hogy táncolok és úgy érzem ezeket a hagyományokat meg kell őrizni ezen kívül nagyon szeretek kézműveskedni, amit itt a táborban, amikor nem táncolunk, akkor is tudok.”

táncot tanulnak

Rábaközi, magyarpalatkai, nyárádselyei, nyárádmagyarósi valamint ördöngösfüzesi táncokkal ismerkednek a táborlakók vajdasági és magyarországi szakemberek vezetésével. Gazsó Tibor, táncoktató, Királyhalom: „Egy nagyon jó kis csapatot kaptunk, az elejében nehezen indult meg, de viszont jól bealapoztunk és most már nagyon szépen veszik a lapot a gyerekek.”

vonósok

A Hagyományok Háza vajdasági hálózata szakmai partnerségével megvalósuló esemény célja nemcsak új táncanyag tanulása, hanem egyben ifjúsági találkozó létrejötte is. Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán MMK, Topolya: „Tapasztalatból tudom mondani, hogy olyan barátságok születnek, hogy eljárnak egymáshoz a táncosok, egymás műsorait megnézik, egymás táncházaiba eljárnak, azt gondolom, hogy ez nagyon fontos dolog, hogy bárhová elmegy Vajdaság területén egy néptáncos fiatal, akkor nem fogja magát egyedül érezni, mert mindenhol vannak ismerősei, barátai.”

sznpadon táncolnak

A Batyutáborba látogatott csütörtökön Kislinder Gábor, Topolya polgármestere. Többek között az önkormányzat is támogatja a rendezvényt.

Kislinder Gábor látogatóban

Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „A jól működő táborokat továbbra is támogatni kell, ez számunkra nagyon fontos, és azt gondolom, nem mondok semmi újat, ez a közösség megtartása, megértése.”

Minden este táncházat tartanak. A tánc mellett tamburaoktatás is zajlik a táborban.

Zentagunaras
Batyu tábor
Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ
Kisimre Szerda Anna
Kislinder Gábor

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:59

Elhunyt Sára Sándor

Meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója.
11:35, Frissítve: 11:42

Kezdődik a csillagászati ősz

Szeptember 23-án délelőtt 9:50-kor érik ismét merőlegesen a Nap sugarai az Egyenlítőt. Ez az időpont az őszi napéjegyenlőség, ezzel pedig csillagászati értelemben is kezdetét veszi az ősz.
11:13, Frissítve: 11:20

New Yorkba utazik Aleksandar Vučić

A szerb államfő részt vesz az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 74. ülésszakán. A központi téma a klímaváltozás lesz, de szóba kerül majd a koszovói kérdés rendezése is.
10:10, Frissítve: 10:18

Szükségünk lesz az esernyőre

A beboruló égboltból hétfőn több helyen várható eső, zápor. A nappali hőmérsékletek visszaesnek, az éjszakák ugyanakkor enyhülnek.
09:33

Ma van az autómentes nap

A világnapot 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosabb közlekedésre.
09:30, Frissítve: 09:55

Törték a kukoricát Tordán

Jó időben, sok vendége volt a Kukoricafesztiválnak Tordán. Kézi kukoricatörésben 12 hazai, anyaországi és romániai csapat mérte össze ügyességét.

Népszerű