Ugrás a tartalomra
tánclépéseket gyakorolnak
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Néptánctól és népzenétől hangos Zentagunaras

2018-07-26
18:28
2018-07-26
20:19
Forrás
Pannon RTV
A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében a Batyu táborban csaknem háromszáz gyermek és fiatal vesz részt, akiket neves oktatók tanítanak többféle magyar tájegység táncára.
táncot gyakorolják

Tamburaoktatás is van a táborban. A szabadidőben fafaragás, nemezelés, bútorfestés és gyöngyfűzés zajlik. Jó hangulatban telnek a próbák a Batyu táborban, négy csoportban, különböző helyszíneken táncolnak a fiatalok, korosztályok szerint.
Marković Anna: „Nagyon jó a hangulat, magyarpalatkai táncokat tanulunk Mezőségből, Erdélyből és igazából nagyon szép tánc.”

Eshuis Emma: „Nagyon tetszik a hangulat itt, mert minden évben más-más gyerekek jönnek és akkor mindig más partnerrel tudunk táncolni és a tanárok mindig mindent elmagyaráznak rendesen és nekem az tetszik, hogy kérdéseket szabad tenni.”

Nagyideji Márk: „Szeptemberben lesz hetedik éve, hogy táncolok és úgy érzem ezeket a hagyományokat meg kell őrizni ezen kívül nagyon szeretek kézműveskedni, amit itt a táborban, amikor nem táncolunk, akkor is tudok.”

táncot tanulnak

Rábaközi, magyarpalatkai, nyárádselyei, nyárádmagyarósi valamint ördöngösfüzesi táncokkal ismerkednek a táborlakók vajdasági és magyarországi szakemberek vezetésével. Gazsó Tibor, táncoktató, Királyhalom: „Egy nagyon jó kis csapatot kaptunk, az elejében nehezen indult meg, de viszont jól bealapoztunk és most már nagyon szépen veszik a lapot a gyerekek.”

vonósok

A Hagyományok Háza vajdasági hálózata szakmai partnerségével megvalósuló esemény célja nemcsak új táncanyag tanulása, hanem egyben ifjúsági találkozó létrejötte is. Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán MMK, Topolya: „Tapasztalatból tudom mondani, hogy olyan barátságok születnek, hogy eljárnak egymáshoz a táncosok, egymás műsorait megnézik, egymás táncházaiba eljárnak, azt gondolom, hogy ez nagyon fontos dolog, hogy bárhová elmegy Vajdaság területén egy néptáncos fiatal, akkor nem fogja magát egyedül érezni, mert mindenhol vannak ismerősei, barátai.”

sznpadon táncolnak

A Batyutáborba látogatott csütörtökön Kislinder Gábor, Topolya polgármestere. Többek között az önkormányzat is támogatja a rendezvényt.

Kislinder Gábor látogatóban

Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „A jól működő táborokat továbbra is támogatni kell, ez számunkra nagyon fontos, és azt gondolom, nem mondok semmi újat, ez a közösség megtartása, megértése.”

Minden este táncházat tartanak. A tánc mellett tamburaoktatás is zajlik a táborban.

Zentagunaras
Batyu tábor
Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ
Kisimre Szerda Anna
Kislinder Gábor

Most

13:37, Frissítve: 13:45

Ünnepi kavalkád a piacon

A hagyomány szerint az ortodox nagypénteken egyedül a húsvéti előkészületek engedélyezettek, amit megérezhetett mindenki, aki kilátogatott ma a szabadkai Tejpiacra.
12:50, Frissítve: 13:34

Ünnepi ügyeletek

Munkaszüneti nap van ma Szerbiában az ortodox húsvéti ünnepek miatt. A közvállatok és intézmények többsége ügyeletet tart. Ez hétfőre is vonatkozik

Népszerű

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.