Ugrás a tartalomra

Népviseleteket bemutató kiállítás nyílt Adán

2022.10.08
16:42
2022.10.09
16:32
Forrás
Pannon RTV
Szabadka után elsőként Adán vendégeskedik a Tiszta forrás nevet viselő vándorkiállítás, amely Vajdaság különböző tájegységeinek viseletét igyekszik megmutatni a nagyközönségnek.

A fekete-fehér és színes képek formájában kiállított doroszlói, gombosi és kupuszinai népviseletek nagy hatással voltak az adai Első Helyi Közösség Hagyományápoló csoportjára is.

Pataki Erika, az adai Első HK Hagyományápoló csoportjának tagja: „Ez a kiállítás azért fontos, hogy gazdagítsuk a tudásunkat és fejlesszük a kézimunkával és hagyományőrzéssel kapcsolatos dolgokat. Mindez pedig gazdagítja az idejáró tagokat.”

A csaknem 15 tagot számláló hagyományápoló csoport társszervezőként csatlakozott a kiállítást megálmodó Vajdasági Magyar Folklórközponthoz, mivel fontosnak érzik, hogy a magyar népviseleteket minél szélesebb közönség tekinthesse meg.

Pál Edit, az adai Első HK Hagyományápoló csoportjának elnöke: „Régi tervem volt, mint az egyesület elnökének, hogy elhozzuk ezt a kiállítást. Mivel annak idején azért alakult meg ez a csoport, hogy a népi kultúrát terjesszük, képviseljük, hagyományainkat megőrizzük. Erre lehetőség nyílt az önkormányzat támogatásával és a tartományi támogatással.”

Raj Rozália a doroszlói származású viseletkutató, a Vajdasági Magyar Folklórközpont koordinátora kollégájával, Nagy Istvánnal 30 éve gyűjti a különböző tájegységek népviseletét megjelenítő fotókat, amelyekből eddig már közel 3000 darab gyűlt össze.

„Ez a négy hagyományőrző közösség, a Duna mente, tulajdonképpen a Sárközből települt Doroszló, Gombos és a Nyitra mentéről telepített Kupuszina és Belgrád árnyékában az al-dunai székelyek. Valójában az ő öltözetük lenne az, amit nagyon, de nagyon és végső ideje, hogy legyenek olyan emberek, akik szeretnék nagyon megtanulni minden apró részleteiben és, hogy képesek legyenek viseletrekonstrukciókat készíteni.”

Raj Rozália köszöntőjében elmondta, a Vajdasági Magyar Folklórközpont szervezésében hamarosan viseletkészítő tanfolyam indul. A fotókiállítás a tartományi oktatási titkárság, valamint Ada község önkormányzatának jóvoltából valósulhatott meg.

népviselet
kiállítás
Ada

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű