Ugrás a tartalomra

A népzene és a néptánc ünnepe Horgoson

2019.06.01
17:04
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Idén Horgos ad otthont Vajdaság legnagyobb néptáncos és népzenész seregszemléjének, az 56. Gyöngyösbokrétának és a 43. Durindónak. A rendezvénysorozatot minden évben más vajdasági helységben rendezik.

Vajdaság legnagyobb hagyományápoló szemléjén a fellépők népviseletbe öltözve díszfelvonulással és menettánccal érkeztek a hivatalos megnyitó helyszínére.

A felvonulást a Pannon Televízió élőben közvetítette. A műsorban Brasnyó Zoltán és Zvekán Péter a háttérinformációkról is beszéltek, többek között arról, ki az a pántlikás lány, aki a rendezvény idei plakátján szerepel.

Szécsi Viktória, néptáncpedagógus:
„- Mi egykoron Horgos határövezet, Csongrád megyéhez tartoztunk és a Dél-Alföld jellegzetes viseletét viselem a plakáton is.
- Én arra vagyok kíváncsi, hogy mennyi időbe telik, mire magadra öltöd ezt a viseletet, mert úgy hallottam, hogy nem egy rövid idő.
- Nem egy rövid, egy jó 40 perc kell, hogy egy lányon csinosan álljon az a viselet.”

A néptánc ünnepét, vagyis a Gyöngyösbokrétát hagyományosan a hétvége első napján tartják. Az idei rendező, Horgos Kárpát-medencei viszonylatban is kitüntetett helyet foglal el - mondta Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, aki egyebek között megjegyezte: „Bartók és Kodály is a népzenének és a néptáncnak ezt a varázslatos erejét ismerte fel, és elsők között használta arra, hogy egybekovácsolja az egymástól elszakítottságban élő magyarságot.”

A Gyöngyösbokréta minden évben a közösség életerejét mutatja meg - emelte ki Pásztor István, a VMSZ elnöke nyitóbeszédében: „Ez a mai nap ez ünnep mindannyiunk számára. Szeretnék köszönetet mondani nemcsak a szervezőknek, hogy harmadik alkalommal is jó házigazdái lesznek ennek a nagy rendezvénynek, hanem szeretnék külön köszönetet mondani mindazoknak, akik évekre, évtizedekre visszamenőleg foglalkoznak a gyerekeinkkel.”

A vajdasági néptánc és népzene továbbra is egyenrangú partnere az anyaországinak. Kisimre Árpád, a fesztiváltanács elnöke: „Örömömre szolgál, hogy a Vajdaságban oktató néptáncpedagógusok, csoportvezetők az elmúlt években kifejtett jó szakmai munkájának köszönhetően a Gyöngyösbokrétán fellépő táncegyüttesek színvonalas, egyesek szinte eredet hű műsorszámokat mutatnak be.”

A nyitóünnepséget követően elsőként a házigazda Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület ifjúsági táncegyüttese lépett színpadra. Rajtuk kívül még 31 együttes mutatkozott be.

Vasárnap a Durindón több mint 100 népzenei együttest, illetve szólistát hallhatnak az érdeklődők. A két napon csaknem 2000 fellépőre számítanak.

Horgos
népzene
néptánc
Durindó
Gyöngyösbokréta
Pásztor István
Pirityiné Szabó Judit
Kisimre Árpád

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Új szak a magyarkanizsai Iskolaközpontban

Új szakkal és több férőhellyel várja a diákokat a következő iskolaévben a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont. A középiskolában a 2024/2025-ös tanévben már a virágkertészeti szakot is választhatják a fiatalok.