Ugrás a tartalomra

Népzene, néptánc, népművészet és jó borok Palicson

2022.06.09
14:20
2022.06.09
20:50
Forrás
Pannon RTV
Holnap kezdődik az 58. Gyöngyösbokréta és a 45. Durindó Fesztivál Palicson. Az esemény részeként először szervezik meg a Vajdasági Magyar Borászok, és a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivált is.

A programsorozatok már pénteken, az úgynevezett nulladik napon elkezdődnek. Este fél 7-től a Palics Magyar Művelődési Egyesület emeleti kiállítótermében a Gránátalma és a Csipkebóbita gyermek kézimunkacsoport kiállításának megnyitója lesz, de a fesztivál jegyében meghirdetett rajzpályázatra beérkezett alkotások is megtekinthetők lesznek.

Szombaton fél 1-kor ünnepélyes díszfelvonulás lesz, amelyen 700 néptáncos vonul majd fel. Ezt követően pedig a nyári színpadon 33 tánccsoport mutatkozik be. Vasárnap, a Durindón pedig 123 műsorszámot láthatnak az érdeklődők, már reggel 10 órától, akik kilátogatnak ide a Palicsi Vigadóhoz.

Annak, akinek még nincs programja a hétvégére látogasson ki a palicsi tópartra szombaton és vasárnap, hiszen gazdag tartalommal várják az érdeklődőket.

Kern Imre, Szabadka alpolgármestere kiemelte: „A Gyöngyösbokréta és Durindó Palicson beleillik abba a műsorképbe, amit az elmúlt években megpróbáltunk újjáéleszteni. Minél több programot szervezni Palicson, és nem csak a már ismert programok keretében. Ennek ékes példája Gyöngyösbokréta. Remélem, hogy a hétvégén idelátogató turisták közül sokan örömmel nézik majd a produkciókat, és vesznek majd részt ezekben a programokon és a kísérő rendezvényeken.”

Kézműves kirakodóvásár, daltanulás, fazekas foglalkozás, nemezelés, élőszavas mesemondás. Csak pár azon kísérőrendezvények közül, amelyeket láthatnak és ki is próbálhatnak az érdeklődők úgy szombaton, mint vasárnap reggel 10 órától este 8 óráig – mondta Molnár Csiszár Anna. A Palics Magyar Művelődési Egyesület elnöke hozzátette: „Ez egy olyan jellegű rendezvény, amilyen még nem volt Palicson. Egyrészt a helyiek megértését kérjük, de másrészt azt is kérjük, hogy használják ki az alkalmat, éljenek a lehetőséggel, hogy egy ilyen jellegű programot helybe hoztunk és látogassanak ki az eseményre. Érezzék magukat házigazdának, akár olyan szempontból is, hogy segítsék az érkező vendégeinket, hogy ha bármilyen eligazításra van szükségük, vagy programjavaslatra, hogy mit lehet még Palicson csinálni.”

Idén első alkalommal szervezik meg a Vajdasági Magyar Borászok Fesztiválját, a Bonum Vinumot, valamint a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivált. Utóbbi szervezője a magyarországi Martin György Néptáncszövetség.

Brezovszki Roland, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársa: „Palics kapta meg Vajdaságból a lehetőséget, hogy kapcsolódjon ehhez a rendezvényhez. 30 helyszínen egyszerre történik meg egy identikus koreográfia, egy identikus közös éneklés, az áldás, egy Csoóri Sándor vers fog elhangozni és így bekapcsolódunk abba a körforgásba, ami az egész Kárpát-medencében egyszerre fog megjelenni Erdélyen keresztül, Felvidéken, Vajdaságban és Magyarországon, természetesen.”

A szombati Gyöngyösbokréta, vagyis a néptáncosok szemléjének ünnepélyes megnyitóját, a felvonulást 12 óra 30 perctől és a vasárnapi Durindó műsorát 10 órától élőben közvetíti a Pannon Televízió.

A Közügyek vendége Molnár Csiszár Anna volt, aki bővebben is beszámolt a hétvégi tervekről.

Durindó
Gyöngyösbokréta
Palics
Szabadka
Kern Imre
Csiszár Molnár Anna
Brezovszki Roland

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.