Ugrás a tartalomra
Vajdasági RTV/Slobodan Gabrić

Népzene Palicson, a Vigadó teraszán

2022.05.28
11:32
2022.07.01
13:52
Forrás
Pannon RTV
A népzenéé volt a főszerep Palicson. A Vigadó teraszán rendezték meg a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált. A rendezvényen már befutott és kezdő zenészek is felléptek. A fesztivál ma este az Ethnokor zenekar koncertjével zárul.
Vajdasági RTV/Slobodan Gabrić

A magyar népzene népszerűsítése hívta életre a Folk Music Festet, amelyet nyolcadik alkalommal rendezett meg a Juhászok Civil Szervezet. Juhász Gábor elnök azt mondja, a vajdasági népdalénekeseknek, zenészeknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak.

Juhász Gábor, népzenész, a Juhászok Civil Szervezet elnöke: „Nagyon örülök annak, hogy Szabadka város támogat minket, a helyi Park Palics Kft. nagyon sokban támogat, nagyon sokat segít nekünk, hiszen ez egy közös törekvés arra, hogy itt, Palicson kulturális programokat szervezzünk.”

Vajdasági RTV/Slobodan Gabrić

Berec Csizmadia Anna hosszú éveken át dolgozott együtt a Juhász zenekarral. A bácskertesi származású, Magyarországon élő népdalénekes mindig örömmel lép fel Vajdaságban.

„Az itt maradt magyaroknak ez egy erőt adó esemény, hogy igenis van értelme, hogy itt vagyunk, itt élünk, itt próbálkozunk.”

Vajdasági RTV/Slobodan Gabrić

Palicson mindig is fontosak voltak a szabadtéri zenés programok. A XX. század elején Szabadka városvezetése zenészeket szerződtetett, akik a nyári hónapokban a Zenepavilonban szórakoztatták a helyieket és a látogatókat. Ezt a hagyományt egyébként a jelenlegi városvezetés a múlt évben élesztette újjá. A Folk Music Fest a nyári idény kezdete, ugyanis a következő hónapokban szinte minden hétvégére jut program.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT, Szabadka: „Jövő héten ugyanezen a helyszínen lesz az Ultramaratonnak az országos bajnoksága, azután két hét múlva Durindó és Gyöngyösbokréta. Palicson július elején újra megrendezésre kerülnek majd a koncertek itt, a zenei pavilonban. Azt gondolom, hogy Palicsnak a kihasználtsága maximális lesz. Ehhez még csak rendezvények sem kellenek, hiszen elég kisétálni ide bármelyik szombaton vagy vasárnap, és látható az, hogy tele van turistákkal és helyiekkel.”

Vajdasági RTV/Slobodan Gabrić

A kétnapos rendezvény ideje alatt a zenés programok mellett kézműves kirakodóvásárral, foglalkozásokkal és gyermekjátékokkal várták az érdeklődőket a szervezők.

Palics
Vigadó
Népzene
Folk Music Fest
Juhász Gábor
Berec Csizmadia Anna
Park Palics Kft.
Szabadka
Dr. Pásztor Bálint

Most

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.