Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Népzenei és néptáncszemle Pancsován

2021.10.20
10:45
2021.10.20
16:19
Forrás
Pannon RTV
Megtartották Pancsován a zenei és folklóregyesületek városi szemléjét. A Művelődési Központ nagytermében tíz egyesület, művelődési otthon és iskolai amatőr csoport mutatta be műsorát a szépszámú közönségnek.

A szemlén egymást váltották a Pancsován élő nemzetek egyesületei, amelyek saját kultúrájukat, hagyományos dalaikat és táncaikat mutatták be. Az ottani magyarságot a pancsovai Petőfi Sándor MME Pántlika Énekcsoportja, Kemény Mária szólóénekes, valamint a hertelendyfalvi Tamási Áron SZMME ifjúsági tánccsoportja képviselte.

Kerekes Márta, a hertelendyfalvi Tamási Áron SZMME művészeti vezetője: „Ezek a gyerekek már óvódás koruktól járnak táncra, elejétől fogva mi foglalkozunk velük, most már lassan középiskolások és egyetemisták, úgyhogy most már komolyabb szinten táncolnak.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A bukovinai táncok koreográfiáját Budimlić Ármin tanította be. A járványhelyzet késleltette a gyakorlást – mondta Ömböli Attila a hertelendyfalvi Tamási Áron SZMME művészeti vezetője. Hozzátette: „Kemény két hónapja. Sajnos, a Covid végett szűkült a helyzet, de kemény két hónapja rendszeres próbálunk.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Az orosz néphagyományt ápoló Romaška egyesület négy éve alakult és anyaországuk támogatását is élvezve szerves részét képezik a multikulturális közösségnek.

Irina Bogdanović a pancsovai Ansambl Romaška koreográfus és művészeti vezetője: „Tekintettel arra, hogy az oroszok hagyománya itt nem kevés ideje él, tehát száz éve, most már százegy éve, hogy az oroszok emigráció által ide kerültek. Tehát van mit megmutatnunk, és nagyon örülünk, hogy sikerült bemutatkoznunk a szemlén.”

A rendezvényt Borislav Vranješ, a pancsovai Kulturális és Oktatási Közösség elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy a néptáncegyüttesek és népdalénekesek mellett idén a legjobb szavalók is alkalmat kaptak a bemutatkozásra.

„Látom, hogy van több új művelődési egyesület, és úgy vélem, hogy egy új korszakban vagyunk, amikor új egyesületek alakulnak. Először láthatták itt a szervezetünk keretében a Csigra és a Romaška egyesületeket, amelyek az előző években nem léteztek. Ez – úgymond – egy új jel, hogy mégis van remény, hogy lesz amatőr tevékenység.”

Az előző évektől eltérően, az idei rendezvény nem volt versenyjellegű. A szemlét 58. alkalommal szervezték meg.

Pancsova
Borislav Vranješ
Irina Bogdanović
Kerekes Márta
Ömböli Attila
Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű