Ugrás a tartalomra

Népzenei gálaműsorral kezdődött meg a Tordai Művelődési Napok (videó)

2017.01.23
15:48
Telt ház előtt, fergeteges hangulatban zajlott tegnap este Tordán a Durindó és a Gyöngyösbokréta gálaműsora
Telt ház előtt, fergeteges hangulatban zajlott tegnap este Tordán a Durindó és a Gyöngyösbokréta gálaműsora. A Magyar Kultúra Napjáról is megemlékeztek, és megkezdődött a Tordai Művelődési Napok. Egyfajta kárpótlás volt a gálaműsor a tordaiaknak, ugyanis a Durindó és Gyöngyösbokréta fellépőit tavaly a terembe szorította az időjárás. Emiatt akkor sokan kinn rekedtek. Udvari Irén, Torda: „A dédunokám táncol a néptáncban és szeretném meglátni. Meg különben a többit is meg szeretném nézni. Meg hát eljöttünk, hogy egy kicsit szórakozzunk.” galamusor tordai napok 2 Fergeteges hangulatot varázsoltak a színpadra a néptáncosok, az énekesek. A hangszeresek is a legjavát hozták. Szabó Gabriella, a Fesztiváltanács elnöke, Durindó és Gyöngyösbokréta: „Nem volt túlságosan nehéz kiválogatni a föllépő csoportokat, hiszen a zsűri, minden évben, annak ellenére, hogy nem rangsorol, de kiválogatja a legjobb produkciókat, illetve valamilyen szinten azért a szervezőkkel, a Fesztiváltanáccsal és a médiával közli, hogy kik azok, akik méltók a közlésre.” galamusor tordai napok 3 A gálaműsort, amely a bánáti szórványmagyarság egyik legrangosabb művelődési rendezvényének, a 16. Tordai Művelődési Napoknak a kezdetét is jelentette, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg. „A ma estének az üzenete az, hogy bármikor, bármelyik pillanatban, ha nem is tud mindenki itt lenni, egy ilyen csodálatos gálát tudnak az énekeseink, a táncosaink bemutatni.” A közönség 14 produkciót láthatott. Ferenc József, elnök, Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület, Péterréve: „Rimóci táncokat hoztunk ide, ugyanúgy, ahogy a Gyöngyösbokrétára is. A gálára is ugyanazzal készültünk. Ugyanis így illik, ha már a gálára eljutottunk.”A Tordai Művelődési Napokon a nézők több mint húsz rendezvényt láthatnak majd. Közel ezer fellépőt várnak. Dobai János, elnök, Torda HK: „Számunkra nagyon fontos az, hogy akkor, amikor fogyatkozunk, hisz nem csak Tordán, hanem a környéken is, hogy ennek legyen egy megtartó ereje.” A gálaműsor előtt Dudás Károly, a VMMSZ elnöke megnyitotta a Tordán megtartott két Durindón és Gyöngyösbokrétán készült fotók kiállítását, amelyet Lázár György készített. galamusor tordai napok 4
Torda
Tordai Művelődési Napok
gálaműsor

Most

13:49

Még biztosabb lehet a gázellátás

Üzembe helyezték a szerb–bolgár gázösszekötő rendszert a Niš melletti Trupale falunál. Ezzel újabb alternatív földgázellátási útvonalat kapott az ország. A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt.
11:53, Frissítve: 11:58

Hagyományos disznótor Szajánban

A szajániak a koronavírus-járvány előtti évben szervezték meg az első hagyományos disznótort. A kényszerszünet után tegnap újra megtartották a rendezvényt a helyi önkéntes tűzoltó egyesület szervezésében.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.