Ugrás a tartalomra

Népzenei képzést tartottak Zentán

2018.04.05
16:30
2018.04.05
19:22
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági Hagyományok Háza Hálózat Tokkal, vonóval elnevezéssel tartotta meg népzenei képzését.

A háromnapos foglalkozásra az általános és középiskolás diákok jelentkezhettek. Kedden a népdalénekesekkel kezdődött a képzés, szerdán a citerásoké volt a főszerep, csütörtökön pedig a vonósokkal fejeződött a tábor. A 22 jelentkezővel 5 oktató foglalkozott. A gyerekek már reggel 10 órakor nekiláttak a foglalkozásnak.

Horváth Jázmin, résztvevő, Zenta: „Megtanultunk új népzenei kottákból hegedülni, és öröm volt együtt játszani a többiekkel. Most már mindenki fejből tudja, és örültem, hogy a többieknek is eljátszottuk.”

A foglalkozások nagyon jó hangulatban teltek.

Horváth Bianka, résztvevő, Zenta: „Nagyon tetszett. Öröm, hogy a többiekkel is tudok játszani ilyen új kottákat. Nagyon jó, hogy már mindenki tudja, és már együtt is tudjuk játszani.”

A képzésen résztvevő gyerekeket kezdő és haladó szintű csoportokba osztották. Voltak közöttük olyanok, akik több éve hegedültek már, míg mások csak nemrég szerettek bele ebbe a hangszerbe.

Lukács Juli, résztvevő, Temerin: „Sok mindent csináltam már: néptáncoltam, furulyáztam, meg minden, és most ötödikben kezdtem el a hegedűt.”

Az oktatók dél-alföldi népzenét tanítottak a fiataloknak.

Csonka Ferenc, oktató, népzenei pedagógus: „Nyilván tanulni mindig van mit, bárki bárhol tart, vagy gondolja, hogy tart, mindig van hová fejlődni, és mindig van mit tanulni, újat, jobbat, többet. A gyerekek, akik itt vannak, nekik már van alapjuk, ezt nyilván csiszoljuk tovább, és bővítjük a repertoárjukat új dalokkal.”


A képzés legfőbb célja a népzenei utánpótlás nevelése. A szervezők elmondták, hogy sok ismerős érkezett Zentára, hiszen a Hagyományok Háza Hálózat folyamatosan igyekszik népzenei programokkal ellátni a gyerekeket.

Juhász Gyula, főszervező, Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság: „Az egyesületekben folyik év közben is a munka, ahol van oktató. Például Csonka Ferenc nagyon sok településen vállalja az utánpótlást, a vonós utánpótlás kinevelését. Zentán is akadnak gyerekek, Hajdújáráson is. Ők vannak most itt. Illetve Óbecsén is, Cseszák Zsombor tanít vonósokat. Most onnan is vannak gyerekek.”

A képzésnek több mint 70 résztvevője volt.

Zenta
Hagyományok Háza

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.