Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Népzenei Találkozó Tornyoson

2019-11-10
12:18
2019-11-10
15:56
Forrás
Pannon RTV
Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a Népzenei Találkozót Tornyoson, a színházteremben.

Az Ady Endre Művelődési Egyesület színháztermében néptáncosok és népzenészek léptek fel szombat este. Színre léptek a helyi és a környékbeli egyesületek tagjai, és Magyarországról is érkeztek vendégek. Galgamenti népdalcsokrot énekelt a közönségnek Szeles Veronika. A fiatal népdalénekes másodszor vett részt a tornyosi Népzenei Találkozón. „Azért szeretek idejárni, mert több ismerőssel találkozom és több sikerélményt kaphatok.”

Miklós Miklós dél-alföldi muzsikát húzott az érdeklődőknek. Az ifjú zenei tehetség nemrégiben a Hét hegedű hazát épít kezdeményezés délvidéki díjazottjaként kapta meg a Bakos Géza erdélyi hangszerkészítő által készített vonóst. „Nem is hittem el ezt az egészet, egészen addig, amíg a kezemben nem fogtam a hangszert. Egy nagyon szép hangú hangszert kaptam. Büszke is vagyok rá, hogy az én tulajdonom.”

Minden évben újabb fellépőknek biztosítsanak teret a bemutatkozásra a találkozón. Tóth Ugyonka Frigyes, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület ügyvezető elnöke: „A néptánc nagyon összetartó erő és ahhoz képest, hogy milyen kis falu vagyunk a két tánccsoportból majdnem hatvan gyerek táncol. Ez egy nagyon nagy eredmény, ha ezt sikerülne megőriznünk, akkor van esély arra, hogy továbbadják ők is.”

A hagyományok átörökítésének fontosságát hangsúlyozta beszédében Verebes Krnács Erika, a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának a tagja. „Meg kell tudnunk ragadni minden olyan lehetőséget, amikor együtt tudunk lenni. Együtt tudunk örülni, ünnepelni és minden olyan alkalmat, amikor a hagyományainkat ünnepeljük. Amikor arra gondolunk, hogy meg kell tartanunk ezeket a kincseket, amelyek a birtokunkban vannak.”

A Népzenei Találkozót a tervek szerint jövőre is megszervezik.

népzene
Tornyos
Ady Endre Művelődési Egyesület
Tóth Ugyonka Frigyes

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:10, Frissítve: 07:21

Ma van pünkösd vasárnapja

A Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények. A pünkösd a húsvét és a karácsony után a harmadik legnagyobb keresztény ünnep.
21:20, Frissítve: 21:39

Sólymos László a Most-Híd új elnöke

Sólymos Lászlót, a Most-Híd korábbi alelnökét választották pártelnöknek a szlovák-magyar vegyespárt mai füleki kongresszusán - jelentette be a párt Facebook profilján.
20:56, Frissítve: 22:05

Irány a világűr!

Közép-európai idő szerint 21 óra 22 perckor lövik ki az Elon Musk által alapított SpaceX űrhajóját a NASA Kennedy Űrközpontból, a floridai Canaveral-ból.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.

Saját felelősségünkre utazhatunk Görögországba

A szerbiai Köztársasági Egészségbiztosítási Alap arra figyelmeztet, hogy ha a görög partoknál egy szerbiai állampolgár megfertőződik koronavírussal, a kezelési költségeit nem állja az állam.