Ugrás a tartalomra

Népzenei Találkozó Tornyoson

2019.11.10
12:18
2019.11.10
15:56
Forrás
Pannon RTV
Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a Népzenei Találkozót Tornyoson, a színházteremben.

Az Ady Endre Művelődési Egyesület színháztermében néptáncosok és népzenészek léptek fel szombat este. Színre léptek a helyi és a környékbeli egyesületek tagjai, és Magyarországról is érkeztek vendégek. Galgamenti népdalcsokrot énekelt a közönségnek Szeles Veronika. A fiatal népdalénekes másodszor vett részt a tornyosi Népzenei Találkozón. „Azért szeretek idejárni, mert több ismerőssel találkozom és több sikerélményt kaphatok.”

Miklós Miklós dél-alföldi muzsikát húzott az érdeklődőknek. Az ifjú zenei tehetség nemrégiben a Hét hegedű hazát épít kezdeményezés délvidéki díjazottjaként kapta meg a Bakos Géza erdélyi hangszerkészítő által készített vonóst. „Nem is hittem el ezt az egészet, egészen addig, amíg a kezemben nem fogtam a hangszert. Egy nagyon szép hangú hangszert kaptam. Büszke is vagyok rá, hogy az én tulajdonom.”

Minden évben újabb fellépőknek biztosítsanak teret a bemutatkozásra a találkozón. Tóth Ugyonka Frigyes, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület ügyvezető elnöke: „A néptánc nagyon összetartó erő és ahhoz képest, hogy milyen kis falu vagyunk a két tánccsoportból majdnem hatvan gyerek táncol. Ez egy nagyon nagy eredmény, ha ezt sikerülne megőriznünk, akkor van esély arra, hogy továbbadják ők is.”

A hagyományok átörökítésének fontosságát hangsúlyozta beszédében Verebes Krnács Erika, a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának a tagja. „Meg kell tudnunk ragadni minden olyan lehetőséget, amikor együtt tudunk lenni. Együtt tudunk örülni, ünnepelni és minden olyan alkalmat, amikor a hagyományainkat ünnepeljük. Amikor arra gondolunk, hogy meg kell tartanunk ezeket a kincseket, amelyek a birtokunkban vannak.”

A Népzenei Találkozót a tervek szerint jövőre is megszervezik.

népzene
Tornyos
Tóth Ugyonka Frigyes

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.