Ugrás a tartalomra

Népzenész utánpótlás Tornyoson

2021.02.07
11:41
2021.02.07
16:26
Forrás
Pannon RTV
Tavaly március óta működik a népzenei oktatás Tornyoson. A képzést a helyi Ady Endre Művelődési Egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közösen hívta életre.

Az órákon használt hangszereket az egyesület biztosítja. Pályázatok útján igyekeznek bővíteni a készletet, legutóbb egy nagybőgőt sikerült megvásárolniuk.

A tornyosi népzenei oktatáson csaknem 20 helybéli vesz részt, akik a vonós hangszereken kívül citerán, tamburán és pásztorfurulyán tanulhatnak. Burány András a brácsát választotta:
„– Miért pont ezt a hangszert választottad?
– Mert tetszett, hogy három húros, és én nagyon szeretek rajta játszani.”

Miklós Miklós már több mint 10 éve játszik hegedűn. Elmondta, örül, hogy szülőfalujában képezheti magát: „Amikor először hallottam róla, akkor nagyon megörültem, mivel régóta szerettem volna, ha itt, a saját településemen foglalkozhatok a népzenével. Nagy örömmel beleálltam ebbe az egészbe, és hétről hétre csináljuk és dolgozunk, és szépen fejlődünk, úgy gondolom.”

Az oktatáson nemcsak fiatalok, de idősebbek is részt vesznek, köztük Miklós édesapja, László, aki nagybőgőn tanul: „A fiammal, aki hegedűn játszik, szeretnénk egy triót létrehozni, hegedű, brácsa, bőgő. Ahhoz, hogy egy népzenei produkciót össze tudjunk hozni, ez a minimális létszám. Bevállaltam, hogy megpróbálom valamilyen szinten ezt a bőgőzést elsajátítani, hogy a trió létrejöjjön.”

A népzenei oktatásnál a VMMI biztosítja az oktatókat, míg az egyesület a hangszereket. A közelmúltban egy új nagybőgőt is sikerült megvásárolni a magyarországi Csoóri Sándor Alap támogatásával.

Tóth Ugyonka Frigyes, elnök, Ady Endre Művelődési Egyesület, Tornyos: „Azért döntöttünk emellett, mert ez nem egy olcsó hangszer, hegedűt vagy egy brácsát azt könnyebben meg bír venni egy tanuló, egy ilyen hangszert viszont már egyesületi szinten érdemes megvenni.”

Az oktatást hétfőtől csütörtökig, a járványügyi szabályokat tiszteletben tartva szervezik meg.

Tornyos
Ady Endre Művelődési Egyesület
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
népzenei
népzene

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.