Ugrás a tartalomra

Népzenészeknek szóló továbbképzés Zentán (videó)

2017.01.04
16:28
A népzenéről szól az új év első hete a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben
A népzenéről szól az új év első hete a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben. Ma délelőtt kezdődött ugyanis az a továbbképzés-sorozat, amelyet vonós és húros hangszereken, valamint citerán játszó népzenészek számára szerveztek. Muzsikaszótól volt hangos a zentai Alkotóház. A képzésre kezdők, valamint tapasztalt népzenészek is jelentkeztek. Cseszák Zsombor, cimbalmos, Óbecse: „Az okos ember igyekszik ezeket kihasználni, ráadásul most lesz módom cimbalmostól is tanulni, mert nemrég kezdtem el cimbalmon tanulni, és ezt a lehetőséget szeretném kihasználni.” A résztvevők a magyarországi Bürkös Zenekar tagjaitól sajátíthatták el a szatmári népzene alapjait. Dezsőházi Tamás, prímás, Bürkös Zenekar: „Igazából nem is egy tanítás ez, hanem együttmuzsikálás volt ez a mai nap, meg elsősorban az ismerkedés, megismerjük egymást, ki hogyan muzsikál, ki mit hozott otthonról.”



A képzésre Vajdaság minden területéről érkeztek tanulni vágyó zenészek, akik valamennyien a saját hangszerüknek megfelelő oktatásban vehettek részt. Juhász Gyula, népzenei munkatárs, VMMI: „Harmincan jelentkeztek, több mint harmincan, Vajdaság egész területéről, északról, Szabadkáról, Hajdújárás, Kelebia, Temerinből vannak, Maradékról, a környező falvakból, Óbecséről sokan vannak. Hegedűsök vannak, brácsások, cimbalmosok és nagybőgősök.” A képzéssorozat keretében január 6-án és 7-én a citerások számára tartanak előadásokat a vajdasági és a magyarországi tanárok és előadóművészek.
Zenta
VMMI
továbbképzés
népzenészek

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.