Ugrás a tartalomra
Vajdasági Népzenész Találkozó
Pannon RTV

Népzenétől hangos ezen a hétvégén a Kátai-tanya

2017-09-30
17:43
2017-10-01
06:39
Egész Vajdaság területéről, Magyarországról és Erdélyből is érkeztek résztvevők az idei Vajdasági Népzenész Találkozóra.

Tamburások és vonósok számára is tartottak mesterkurzusokat. Péntek délutántól vasárnap hajnalig szól a muzsika a kishegyesi Kátai-tanyán.

Szászcsávási dallamokat játszottak a vajdasági népzenészek a kishegyesi találkozón. Erdélyi mintára már évek óta megszervezik ezt a rendezvényt. Bezzeg Gyula, népzenész, Vajdaság: „Ez az ötlet onnan jött, hogy meghallottuk, hogy Erdélyben van egy népzenész találkozó, és mi több alkalommal is jártunk már ott. Megtetszett az a hangulat, az az energia, ami ott kialakul, az összetartó erő, és úgy döntöttünk, hogy mi is szervezünk egy vajdasági zenésztalálkozót. Így alakult ki az egész, hogy mi itt összejövünk.”

Vajdasági Népzenész Találkozó

Idén az erdélyi és a gyimesi muzsika áll a középpontban. Molnár Szabolcs, előadó, Erdély: „Ez a magyarság legkeletibb része. Az egyik legautentikusabb népzenei forma maradt meg, úgyhogy gondolom, érdekli majd a fiúkat. Errefelé nem ismert ez a zene, úgyhogy biztosan lesz érdeklődés rá.”

A szervezők a vajdasági tájakra jellemző tamburaoktatására is gondoltak. Juhász Gábor, szervező: „Magyarország egyik legkiválóbb tamburása, a mohácsi Versendi Kovács József érkezett ide péntek este és nagyon tartalmas előadást tartott. Érkeztek ide bácsfeketehegyi tamburások, illetve az egész Vajdaságból olyan zenészek, akik a tamburamuzsikával komolyabban foglalkoztak, és egy olyan színt tudott ez a mohácsi tamburazene vinni a mi játékunkba, ami eddig nem volt tapasztalható.”

Vajdasági Népzenész Találkozó

A Vajdasági Népzenész Találkozón a résztvevők és az előadók a Kárpát-medence gazdag népzenei kincsét felhasználva hajnalig muzsikálnak.

Vajdasági Népzenész Találkozó
Kishegyes
Kátai-tanya

Kapcsolódó tartalmak

Most

00:50, Frissítve: 00:56

Magyarországra megérkeztek a viharok

Nyugat felől elérte Magyarországot a hidegfront, melyet sűrű villámlások közepette viharos szél és gyors lehűlés kísért. Több megyére kiadták a figyelmeztetést.
00:28, Frissítve: 00:35

Narancssárga riasztás péntekre

Pénteken reggel Szerbia északi és nyugati vidékeit markáns hidegfront éri el, amely a nap folyamán az egész országra kiterjed - figyelmeztetett a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
22:22, Frissítve: 22:56

A horvátok rommá verték Argentínát

Horvátország 3:0-ra legyőzte Argentínát a labdarúgó-világbajnokság D-csoportjának rangadóján, így a négy évvel ezelőtt döntőt játszó dél-amerikai csapat két mérkőzés után egy ponttal áll.
21:29, Frissítve: 21:37

Nagyon komolyan romlik a föld minősége

Az elsivatagosodást bemutató világatlasz új kiadása szerint a népességnövekedés és a fogyasztási szokások változása minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorolnak a Föld természeti erőforrásaira.
20:34, Frissítve: 20:42

Indul a Vajdaság Vizei regatta

Már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei regattára, amelyet június 22-e és július 1-je között tartanak meg.
20:15, Frissítve: 20:24

Aranyérmes a magyar férfi kardcsapat

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján, miután a fináléban 45-33-ra legyőzte az olasz együttest.
19:05

Đoković a bolgár Dimitrovot verte

Novak Đoković megnyerte nyolcaddöntős mérkőzését is az angliai Queensben megrendezett füves pályás tenisztornán, miután két szettben legyőzte a bolgár Grigor Dimitrovot.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.