Ugrás a tartalomra
Vajdasági Népzenész Találkozó
Pannon RTV

Népzenétől hangos ezen a hétvégén a Kátai-tanya

2017-09-30
17:43
2017-10-01
06:39
Egész Vajdaság területéről, Magyarországról és Erdélyből is érkeztek résztvevők az idei Vajdasági Népzenész Találkozóra.

Tamburások és vonósok számára is tartottak mesterkurzusokat. Péntek délutántól vasárnap hajnalig szól a muzsika a kishegyesi Kátai-tanyán.

Szászcsávási dallamokat játszottak a vajdasági népzenészek a kishegyesi találkozón. Erdélyi mintára már évek óta megszervezik ezt a rendezvényt. Bezzeg Gyula, népzenész, Vajdaság: „Ez az ötlet onnan jött, hogy meghallottuk, hogy Erdélyben van egy népzenész találkozó, és mi több alkalommal is jártunk már ott. Megtetszett az a hangulat, az az energia, ami ott kialakul, az összetartó erő, és úgy döntöttünk, hogy mi is szervezünk egy vajdasági zenésztalálkozót. Így alakult ki az egész, hogy mi itt összejövünk.”

Vajdasági Népzenész Találkozó

Idén az erdélyi és a gyimesi muzsika áll a középpontban. Molnár Szabolcs, előadó, Erdély: „Ez a magyarság legkeletibb része. Az egyik legautentikusabb népzenei forma maradt meg, úgyhogy gondolom, érdekli majd a fiúkat. Errefelé nem ismert ez a zene, úgyhogy biztosan lesz érdeklődés rá.”

A szervezők a vajdasági tájakra jellemző tamburaoktatására is gondoltak. Juhász Gábor, szervező: „Magyarország egyik legkiválóbb tamburása, a mohácsi Versendi Kovács József érkezett ide péntek este és nagyon tartalmas előadást tartott. Érkeztek ide bácsfeketehegyi tamburások, illetve az egész Vajdaságból olyan zenészek, akik a tamburamuzsikával komolyabban foglalkoztak, és egy olyan színt tudott ez a mohácsi tamburazene vinni a mi játékunkba, ami eddig nem volt tapasztalható.”

Vajdasági Népzenész Találkozó

A Vajdasági Népzenész Találkozón a résztvevők és az előadók a Kárpát-medence gazdag népzenei kincsét felhasználva hajnalig muzsikálnak.

Vajdasági Népzenész Találkozó
Kishegyes
Kátai-tanya

Most

01:24

Enyhe földrengés Közép-Szerbiában

Szerdán este 20 óra 3 perckor a Richter-skála szerinti 3,2 fokozatú földrengést észlelt a Köztársasági Szeizmológiai Intézet Knić térségében, 20 km-re délnyugatra Kragujevactól.

Népszerű

Autótolvajok, Zentai Magyar Kamaraszínház

Zentán bemutatták az Autótolvajokat

Vastapssal ünnepelte a nézőközönség Németh Ákos: Autótolvajok című darabját, amelyet tegnap mutatott be a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata az újonnan felavatott kamarateremben.