Ugrás a tartalomra

Népzenétől hangos a horgosi Domus Pacis

2019.06.26
12:12
2019.06.26
18:08
Forrás
Pannon RTV
Több mint negyven ifjú népzenész húzza a vonót a Juhász Népzenei Táborban, Horgoson, a Domus Pacis közösségi házban.

A hétfőtől szombatig tartó táborba Szerbián kívül Magyarországról és Romániából is érkeztek gyerekek.

Szinte már profin húzza a vonót a tornyosi Miklós Miklós. Az ifjú tehetség már tíz éve hegedül, klasszikus zenével kezdte, később pártolt át a népzenéhez. Számtalan népzenei táborban vett már részt.

Miklós Miklós, Tornyos: „Ami jó ezekben a táborokban, az a közösség, hogy mindenki ismer mindenkit, nincs senki sem rosszban senkivel, és mindenkivel el tud beszélgetni a zenéről, ezekről a dolgokról, mert mindannyian hasonló érdeklődésűek vagyunk, mert mindannyian ugyanazt a stílusú zenét szeretjük.”

A táborban főleg vonós hangszereken muzsikáló gyerekek vesznek részt, legtöbb a hegedűs, de szép számban akad brácsás, nagybőgős és tamburás is.

Riskó Hanna, Temesvár, Románia: „Nagyon tetszik, hogy ilyen sok hely van, és mindenki szépen tud játszani. Az is tetszik, hogy vannak szünetek, mert voltam már olyan táborban is, ahol nem voltak szünetek, miközben gyakoroltunk. Tetszik minden. Olyan szép helyen vagyunk, árnyékos helyen, és az is tetszik, hogy külön csoportokra vagyunk osztva.”

A gyerekek különböző szintű zenei képzettséggel rendelkeznek, ezért több csoportban folyik a munka.

Csonka Ferenc, népzene-pedagógus: „A tegnapi nap, az első foglalkozás arról szólt - legalábbis nálam -, hogy játékos formában megpróbáltam kideríteni, hogy ki hol tart.”

A gyerekek napi kétszer, három óra zenei oktatáson vesznek részt.

Juhász Gábor, zenekarvezető, táborvezető, Juhász Zenekar: „Rengeteget muzsikálnak a gyerekek, ez nagyon fontos, hiszen ilyenkor ez egy ömlesztett tudás. Nagyos sokat próbálunk rájuk akasztani, hogy valóban megtanulják azt, amit kiterveltünk. Persze ezen kívül vannak különböző szabadidős foglalkozások, néprajzi előadásokat tartunk számukra, filmeket nézünk, amik híres prímásokról szólnak, énekeket oktatunk nekik. Azt gondolom, hogy egy teljes népzenei képzésben tudnak részesülni itt a fiatalok.”

Nagy hiány van Vajdaságban népzenészből, ez a tábor lehetőséget biztosít új zenekarok megalakulására is - tette hozzá a szervező. A tábor anyaországi támogatásokból valósult meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Csoóri Sándor Alapja, a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Programja, valamint a Bethlen Gábor Zrt. a Szekeres László Alapítványon keresztül támogatta a tábor létrejöttét.

Domus Pacis
Horgos
Juhász Gábor
népzene
népzenei tábor

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.