Ugrás a tartalomra

Népzenétől hangos Tóthfalu

2020.01.09
06:33
2020.04.21
11:13
Forrás
Pannon RTV
Tóthfalu ad otthont az idei Dúrmoló Téli Népzenei Tábornak. Az ötnapos tábor célja a népzenei nevelés. A résztvevők kezdő és haladó csoportokban sajátíthatják el a tájegységek népzenei motívumait.

A tábort a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, valamint a Hagyományok Háza Hálózat szervezte meg.

Hegedű, brácsa és citeraszótól volt hangos a tóthfalusi Kaszap István Kollégium udvara. Kelemen Zalán Topolyáról érkezett a Durmoló népzenei táborba: Amióta elkezdtem a zeneiskolát azóta zenélek furulyán. Apukám mondta, hogy van egy furulyatábor, ahova eljöhetnék.”

Szabó András a kezdő furulyások csoportjának vezetője. Szerint érdemes először valami ismert és szerethető ritmusra tanítani a gyerekeket, mivel ezek könnyebben elsajátíthatók, ilyenek a gyermekdalok és a sokak által ismert mondókák.
Szabó András, hegedű és furulyaoktató: „Az öt nap alatt igyekszem a tájegységgel megismertetni őket, tehát a kezdő furulyásoknál, maga a hangszerrel való ismerkedés, a hegedűsöknél, mivel, hogy középhaladókról van szó, tudják az alapokat, tehát nekik tényleg csak a dallamismeretek, a repertoár bővítése a cél, valamint a tájegységekre jellemző díszítések és játéktechnika hangzásvilágnak megszokása, begyakorlása.”

Juhász Gyula főszervező szerint a tábor célja az utánpótlás kinevelése és egy olyan közösség létrehozása, amely szereti a népzenét és szívesen foglalkozik is vele: „Kilenc éves kor felett lehetett jelentkezni. A csoportokba a hangszeres előtudás, illetve a korosztályok szerint lettek besorolva. Tájegységek közül, amiket itt tanulunk a legfontosabb a helyi, tehát a vajdasági anyag. Itt a Tisza mentére gondolok és bácskai jobban mondva pontosabban Bajsán gyűjtött népdalok közül tanulnak elég sokat.”

A III. Dúrmoló népzenei tábor január 11-én, szombaton 15 órakor egy gálaműsorral zárul, ahol a résztvevők bemutathatják mindazt, amit a táborban tanultak az ott eltöltött néhány nap alatt.

népzene
Tóthfalu
Hagyományok Háza Hálózat

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.