Ugrás a tartalomra
Őseink zenéje, Szenttamás
Pannon RTV

Népzenétől volt hangos a szenttamási sportcsarnok

2018-01-21
12:54
2018-01-21
16:46
Forrás
Pannon RTV
Az Őseink zenéjét a Gion Nándor Kulturális Központ és az Arany János Magyar Művelődési Egyesület szervezte.

Telt ház előtt mutathatták be tudásukat a vajdasági népzene és néptánc képviselői. Az est folyamán fellépett Micsik Béla tekerőlantos, a Róna Táncegyüttes, a Fokos zenekar, a Cirkalom Táncegyüttes, a Csalóka zenekar, a Mentés Másként Együttes és a Rizgetős Táncegyüttes. A topolyai Cirkalom fennállásának elmúlt több mint 25 éve alatt, számos versenyen és fesztiválon tett tanúbizonyságot arról, hogy előadásaik hűen tükrözik a színpadon a magyar paraszti kultúra sokszínűségét.

Savelin László, művészeti vezető, Cirkalom Táncegyüttes: „Több tájegység táncanyagát mutatjuk be. Az első a somogyi táncok, másodiknak magyar palatkai és mezőkeszüi táncokat mutatunk be, a harmadik koreográfiánk pedig Ipoly menti táncok lesznek.”

Őseink zenéje, Szenttamás

Az óbecsei Fokos zenekar még 2010-ben alakult. Fennállásuk során számos fesztiválon vettek részt, táncházakat tartanak Vajdaság- és Magyarország-szerte, de más európai országban is felléptek már. Az est folyamán mindhárom táncegyüttest kísérte az óbecsei banda. Szerda Balázs, brácsás, Fokos zenekar: „Ezek olyan műsorok, amiket a tánccsoportok állítottak össze. Kötött műsorok, amelyek az újvidéki bemutató színpadra készültek. Ezek természetesen gyakorlatilag az egész magyar nyelvterület tájegységeit felölelik.”

A szervezők igyekeztek minél színesebb programmal kedveskedni a vendégeknek. Idén a néptáncegyüttesekre is nagy hangsúlyt helyezték. Kiss Csaba, szervező: „Nehéz újat kitalálni, persze a szándék mindig bennünk van, hogy érdekesebbé, jobbá tegyük. Váltottunk helyszínt, váltakoztak az emberek, megváltoztak az idők. Az idén valahogy úgy gondoltuk, hogy - habár igazából a zenészek, zenekarok estje kellene legyen a mai - megpróbálunk egy ilyen évet, hogy színpadra viszünk táncegyütteseket.”

Őseink zenéje, Szenttamás

A népzenei találkozón gyermektáncház, játszóház és kirakodóvásár is volt. A koncert után hajnalig tartó táncház következett.

szenttamás
népzene
Őseink Zenéje

Most

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.