Ugrás a tartalomra

A Nézőművészeti Főiskola nyilvános munkabemutatójára a belépés ingyenes

2018.12.19
13:11
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
Január 19-én láthatja a közönség Tasnádi István Nézőművészeti Főiskola című darabját a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. Előtte lehetőség nyílik a darab rendezőjével és színészeivel találkozni.

A Nézőművészeti Főiskola egy lehetséges jövőben játszódik, ahol megszűnik a színházak állami támogatása és az intézmények sorra zárnak be. Három akadémikus színész megalakítja azt a főiskolát, ahol magukat a nézőket tanítják meg a színművészet befogadására, reménykedve a színházak újranyitásában.

Mészáros Gábor színész szerint ez némileg vonatkoztatható a vajdasági magyar színjátszás aktuális helyzetére is: „Tény és való, hogy már évek óta kicsit a magyar színjátszás küzd a nézettséggel, és ennek apropóján is került előtérbe ez a szöveg, hiszen tényleg valamilyen szinten úgy éreztük, hogy kellene szólni a közönséghez, és talán ez az a szöveg, ami egy kicsit jobb felé fordíthatja ezt az egész problémát.”

A színészek szerint nehéz feladatuk volt, hiszen a próbák alig néhány hete kezdődtek meg és rengeteg szöveget kellett megtanulniuk. Mess Attila, színész: „Félre ne értse a közönség: itt nem egy panaszáradatot fog majd kapni, hogy jaj, milyen rossz, hogy nincs néző, vagy egyre kevesebb néző van. Természetesen mi nem csak arról próbálunk majd beszélni januárban, amikor ez a darab bemutatója teljes fényében közönség elé kerül, hogy milyen krízishelyzettel küzdünk.”

A színdarab szövegkönyve Tasnádi István alkotása. Szabadkán a darabot Urbán András rendezi: „Ütközik egyrészt az akadémista, kommerciális színházi elképzelés egy művészi, komoly, kegyetlen színházi hozzáállással. Ez bizony egy folyamatos, fergeteges komikus komikumhoz vezet.”

A darab nyilvános munkabemutatója pénteken este lesz látható 19 óra 30 perctől a Kosztolányi Dezső Színházban Szabadkán, ahová a belépés ingyenes lesz.

Az előadás támogatói: Szabadka Város, Magyar Nemzeti Tanács, Szerbia Tájékoztatási és Kulturális Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma (Magyarország), Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Nézőművészeti Főiskola
Kosztolányi Dezső Színház
Szabadka
Urbán András
Mess Attila
Mészáros Gábor

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.