Ugrás a tartalomra

Nézzük a múltat! címmel szervezett programot a zentai Gyermekbarátok Egyesülete

2018.05.19
12:47
2018.05.19
21:29
Forrás
Pannon RTV
A zentai múzeumok éjszakája programsorozat keretein belül a délelőtti órákban az érdeklődő gyermekek tárlatvezetésen és kézműves foglalkozásokon is részt vehettek.

24 óvodás és kisiskolás vett részt a múzeumok éjszakája programsorozatának keretein belül megtartott délelőtti programon. A gyerekek először a Burány Katalin múzeumpedagógus által vezetett tárlatot csodálhatták meg. Radócki Márk, tanuló, November 11. Általános Iskola, Zenta: „Itt mamutcsontokat, őzcsontokat, régi pénzeket meg ékszereket láthattunk.”

Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató a tárlatvezetés mellet kézműves foglalkozásokat is tartott a gyerekeknek. Az óvodások és kisiskolások egyebek mellett rongylabdát és pecabotot is készíthettek, valamint a kosárfonás ősi mesterségével is megismerkedhettek. „Azért érdekes ez, mert a múzeumba általában úgy jön be a gyerek, mint egy templomba. Nem szabad semmihez hozzáérnie. Itt pedig, ezen az interaktív foglalkozáson közelebb kerül hozzájuk az a régi tárgy, amit talán nem láthatnak otthon.”

A zentai Gyermekbarátok Egyesületét 1978-ban alapították. Pejin Teréz az egyesület elnöke elmondta, havi rendszerességgel szerveznek programokat a gyermekek számára. „Most májusban ez a múzeumok éjszakája első programunk, amit szerveztünk a gyerekeknek. Ezt már sokadik alkalommal szervezzük meg. Azt szerettük volna, ha a gyerekek egy kicsit közelebb kerülnek a múzeumhoz. Mert sajnos szomorúan veszem észre, hogy nem csak a gyerekek nem látogatják a múzeumot, hanem a felnőttek sem.”

Az egyesület elnöke hozzátette, a foglalkozással a legfiatalabbak számára is lehetőség nyílt arra, hogy részt vegyenek az Európa-szerte megszervezett Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton, fejlesszék kézügyességüket és különböző mesterségekkel ismerkedhessenek meg a délelőtt folyamán.

Zenta
múzeumok éjszakája

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.