Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Nikola Tesla története a mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színházban

2021.06.09
18:23
2021.06.09
20:07
Forrás
Pannon RTV
Nikola Tesla - Végtelen energia című musicalt is láthatja a közönség a mórahalmi Futó-Dobó Lovasközpontban. A darab a szerb-horvát-magyar kötődésű feltaláló életét mutatja be a legkorszerűbb show-technikai látványelemekkel.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Villamos energia, elektronikai eszközök alapjai. Ezeket említve valószínűleg mindenkinek eszébe jut Nikola Tesla. A szerb származású tudós Amerikában valósította meg álmát. Életét most musical formájában is bemutatják Magyarországon. Teslát Pesák Ádám játssza, míg az őt segítő George Westinghauset Kautzky Armand jeleníti meg.

Kautzky Armand: „A prózai jelenetek picikék, inkább nagy számok, nagy zenés jelenetek vannak, kellett a próba. Az igazán nehéz és igazán munkaigényes dolog, amikor összeeresztették a táncosokat a díszlettel, jött a jelmez hozzá, meg kellett felelni a világításnak, a vetítésnek, a csapdáknak a színpadon, a süllyedőknek, mindennek. Ez mindig a legérdekesebb és legizgalmasabb.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Tesla nem véletlen kelt életre. Számos kötődése van Magyarországhoz. A darabban a legkorszerűbb látványelemeket használják, egy 90 négyzetméteres ledfal is hozzájárul ehhez – emelte ki Vona Tibor, a Nikola Tesla musical kreatív ötletgazdája. Hozzátette: „Hangzásvilágában és mindenben másban, most jutottunk el oda, hogy ezt a csodát így meg tudjuk mutatni. 1880 és 1920 között kalandozunk. Attól nagyon izgalmas a dolog, hogy amikor az ember azt a korszakot felviszi a nagyon modern térbe, tematikusan mozgatható, síneken mozgatható ledfal-animációkra, - amit a Forward Productiont dicséri, - amik  méretarányukban is valósak, akkor azok 28 jelenetet választanak el egymástól. A képek pár másodpercenként váltják egymást.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színház június 12-én kezdi az idényt. Első előadásuk a Valahol Európában musical lesz. A Nikola Tesla című előadást 25-án és 26-án láthatja a nagyérdemű. De a Szabadkai Népszínház előadását, az Osztrigás Micit is bemutatják Mórahalmon – mondta el stábunknak Seres István, a Patkó Lovas és Szabadtéri Színház igazgatója.

„Olyan típusú előadásokat keresünk, amelyeknek az élmény- és értéktartalma igencsak magas. Magas minőségű, magas színvonalú előadások jelennek meg, hiszen úgy gondoljuk, azokat, akik ellátogatnak Mórahalomra, jegyet vásárolnak, azokat nekünk a legmagasabb színvonalon kell szórakoztatnunk a produkciókon keresztül. Ha egy kicsit prózaibb akarok lenni, akkor például nagyon fontos hangsúlyt fektetünk arra, hogy a határon túli magyar színházaknak teret tudjunk adni, bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A színdarabok többsége 19:30-kor és 20:30-kor kezdődik. A két órás, két felvonásos musicalre a belépőjegy ára 4500 forintba kerül a még fennmaradt szabad ülőhelyekre.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A magyarországi kormányrendelet értelmében a színházi előadásokra csak azok mehetnek, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A szervezők azonban elmondták, a Szerbiában kiállított védettségi igazolásokat is elfogadják.

Mórahalom
Patkó Lovas és Szabadtéri Színház
Kautzky Armand
Vona Tibor
Seres István

Most

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.