Ugrás a tartalomra

Nikola Tesla története a mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színházban

2021.06.09
18:23
2021.06.09
20:07
Forrás
Pannon RTV
Nikola Tesla - Végtelen energia című musicalt is láthatja a közönség a mórahalmi Futó-Dobó Lovasközpontban. A darab a szerb-horvát-magyar kötődésű feltaláló életét mutatja be a legkorszerűbb show-technikai látványelemekkel.

Villamos energia, elektronikai eszközök alapjai. Ezeket említve valószínűleg mindenkinek eszébe jut Nikola Tesla. A szerb származású tudós Amerikában valósította meg álmát. Életét most musical formájában is bemutatják Magyarországon. Teslát Pesák Ádám játssza, míg az őt segítő George Westinghauset Kautzky Armand jeleníti meg.

Kautzky Armand: „A prózai jelenetek picikék, inkább nagy számok, nagy zenés jelenetek vannak, kellett a próba. Az igazán nehéz és igazán munkaigényes dolog, amikor összeeresztették a táncosokat a díszlettel, jött a jelmez hozzá, meg kellett felelni a világításnak, a vetítésnek, a csapdáknak a színpadon, a süllyedőknek, mindennek. Ez mindig a legérdekesebb és legizgalmasabb.”

Tesla nem véletlen kelt életre. Számos kötődése van Magyarországhoz. A darabban a legkorszerűbb látványelemeket használják, egy 90 négyzetméteres ledfal is hozzájárul ehhez – emelte ki Vona Tibor, a Nikola Tesla musical kreatív ötletgazdája. Hozzátette: „Hangzásvilágában és mindenben másban, most jutottunk el oda, hogy ezt a csodát így meg tudjuk mutatni. 1880 és 1920 között kalandozunk. Attól nagyon izgalmas a dolog, hogy amikor az ember azt a korszakot felviszi a nagyon modern térbe, tematikusan mozgatható, síneken mozgatható ledfal-animációkra, - amit a Forward Productiont dicséri, - amik  méretarányukban is valósak, akkor azok 28 jelenetet választanak el egymástól. A képek pár másodpercenként váltják egymást.”

A mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színház június 12-én kezdi az idényt. Első előadásuk a Valahol Európában musical lesz. A Nikola Tesla című előadást 25-án és 26-án láthatja a nagyérdemű. De a Szabadkai Népszínház előadását, az Osztrigás Micit is bemutatják Mórahalmon – mondta el stábunknak Seres István, a Patkó Lovas és Szabadtéri Színház igazgatója.

„Olyan típusú előadásokat keresünk, amelyeknek az élmény- és értéktartalma igencsak magas. Magas minőségű, magas színvonalú előadások jelennek meg, hiszen úgy gondoljuk, azokat, akik ellátogatnak Mórahalomra, jegyet vásárolnak, azokat nekünk a legmagasabb színvonalon kell szórakoztatnunk a produkciókon keresztül. Ha egy kicsit prózaibb akarok lenni, akkor például nagyon fontos hangsúlyt fektetünk arra, hogy a határon túli magyar színházaknak teret tudjunk adni, bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk.”

A színdarabok többsége 19:30-kor és 20:30-kor kezdődik. A két órás, két felvonásos musicalre a belépőjegy ára 4500 forintba kerül a még fennmaradt szabad ülőhelyekre.

A magyarországi kormányrendelet értelmében a színházi előadásokra csak azok mehetnek, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A szervezők azonban elmondták, a Szerbiában kiállított védettségi igazolásokat is elfogadják.

Mórahalom
Patkó Lovas és Szabadtéri Színház
Kautzky Armand
Vona Tibor
Seres István

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.