Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Nikola Tesla története a mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színházban

2021.06.09
18:23
2021.06.09
20:07
Forrás
Pannon RTV
Nikola Tesla - Végtelen energia című musicalt is láthatja a közönség a mórahalmi Futó-Dobó Lovasközpontban. A darab a szerb-horvát-magyar kötődésű feltaláló életét mutatja be a legkorszerűbb show-technikai látványelemekkel.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Villamos energia, elektronikai eszközök alapjai. Ezeket említve valószínűleg mindenkinek eszébe jut Nikola Tesla. A szerb származású tudós Amerikában valósította meg álmát. Életét most musical formájában is bemutatják Magyarországon. Teslát Pesák Ádám játssza, míg az őt segítő George Westinghauset Kautzky Armand jeleníti meg.

Kautzky Armand: „A prózai jelenetek picikék, inkább nagy számok, nagy zenés jelenetek vannak, kellett a próba. Az igazán nehéz és igazán munkaigényes dolog, amikor összeeresztették a táncosokat a díszlettel, jött a jelmez hozzá, meg kellett felelni a világításnak, a vetítésnek, a csapdáknak a színpadon, a süllyedőknek, mindennek. Ez mindig a legérdekesebb és legizgalmasabb.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Tesla nem véletlen kelt életre. Számos kötődése van Magyarországhoz. A darabban a legkorszerűbb látványelemeket használják, egy 90 négyzetméteres ledfal is hozzájárul ehhez – emelte ki Vona Tibor, a Nikola Tesla musical kreatív ötletgazdája. Hozzátette: „Hangzásvilágában és mindenben másban, most jutottunk el oda, hogy ezt a csodát így meg tudjuk mutatni. 1880 és 1920 között kalandozunk. Attól nagyon izgalmas a dolog, hogy amikor az ember azt a korszakot felviszi a nagyon modern térbe, tematikusan mozgatható, síneken mozgatható ledfal-animációkra, - amit a Forward Productiont dicséri, - amik  méretarányukban is valósak, akkor azok 28 jelenetet választanak el egymástól. A képek pár másodpercenként váltják egymást.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A mórahalmi Patkó Lovas és Szabadtéri Színház június 12-én kezdi az idényt. Első előadásuk a Valahol Európában musical lesz. A Nikola Tesla című előadást 25-án és 26-án láthatja a nagyérdemű. De a Szabadkai Népszínház előadását, az Osztrigás Micit is bemutatják Mórahalmon – mondta el stábunknak Seres István, a Patkó Lovas és Szabadtéri Színház igazgatója.

„Olyan típusú előadásokat keresünk, amelyeknek az élmény- és értéktartalma igencsak magas. Magas minőségű, magas színvonalú előadások jelennek meg, hiszen úgy gondoljuk, azokat, akik ellátogatnak Mórahalomra, jegyet vásárolnak, azokat nekünk a legmagasabb színvonalon kell szórakoztatnunk a produkciókon keresztül. Ha egy kicsit prózaibb akarok lenni, akkor például nagyon fontos hangsúlyt fektetünk arra, hogy a határon túli magyar színházaknak teret tudjunk adni, bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A színdarabok többsége 19:30-kor és 20:30-kor kezdődik. A két órás, két felvonásos musicalre a belépőjegy ára 4500 forintba kerül a még fennmaradt szabad ülőhelyekre.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A magyarországi kormányrendelet értelmében a színházi előadásokra csak azok mehetnek, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A szervezők azonban elmondták, a Szerbiában kiállított védettségi igazolásokat is elfogadják.

Mórahalom
Patkó Lovas és Szabadtéri Színház
Kautzky Armand
Vona Tibor
Seres István

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:40, Frissítve: 17:46

A Fidesz kiáll Szerbia EU-csatlakozása mellett

Az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadták a Bosznia-Hercegovinára, Szerbiára és Koszovóra vonatkozó 2021. évi országjelentéseket. A Fidesz európai parlamenti képviselői mindhárom országjelentés elfogadása ellen szavaztak.
17:28

A királyhalmi iskolába kerül Petőfi körtefája

A VM4K szervezésében megvalósuló Nyárhangoló fesztivál vendége, Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész csütörtökön 17 órakor Királyhalmán, a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarában elülteti az ajándékba hozott Petőfi körtefáját.
17:17, Frissítve: 17:31

TSC-Grafičar 4:2

Győzelemmel tett pontot a nyári felkészülésre a TSC férfi labdarúgó-csapata. A topolyai együttes az új bajnoki rajt előtt a Grafičar együttesét győzte le a TSC Arénában.
16:38, Frissítve: 17:56

Moszkva nagy erőkkel támadja Donyeck megyét

Kijevi jelentések szerint az ukrán erőknek egyelőre sikerült megakadályozniuk az orosz erők további előre nyomulását a donyecki régióban, de Szlovjanszkot, illetve több környékbeli várost is erős tűz alá vették az oroszok.
15:47, Frissítve: 17:37

Elstartolt a 19. Vajdasági Szabadegyetem

130 vajdasági és Kárpát-medencei fiatal érkezett a kishegyesi Kátai tanyára, ahol a héten őket is érintő gazdasági, politikai és társadalmi témákról hallhatnak előadásokat.

Népszerű