Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A nő régen és most

2021.12.05
14:31
2021.12.05
17:53
Forrás
Pannon RTV
A nő régen és most címmel nyílt kiállítás a több mint 40 éve működő, jelenleg 15 főt számláló Adai Első Helyi Közösség Hagyományápoló Csoportjának munkáiból.

A kézműves és kézimunka tárlat nagyanyáink hagyatékából való munkákból, valamint új kézimunkákból álló gyűjtemény, amely a hagyományok felelevenítésére és megőrzésezésére kívánja felhívni a figyelmet. A kiállítás a Magyar Nemzeti Tanács és az adai önkormányzat támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.

Pál Edit, az Adai Első Helyi Közösség Hagyományápoló Csoportjának vezetője: „Ezeket a mintákat, amik itt láthatók, azt szeretnénk újra feldolgozni más modern kézimunkákon is. Azért lett a név, hogy A nő régen és most, mert valamikor az asszonyok lepedőkre, terítőkre, párnahajakra, tehát inkább lakástextíliákra varták rá ezeket a mintákat. A viseletük az egészen más volt, azt mi már ma nem használjuk, de hasonló stílusban újradolgozott viseletek is láthatóak. Látható itt egy vajdasági mintával, fehér hímzéssel készült menyasszonyi ruha is, modern feldolgozásban.”

hagyományápolás
kézimunka

Most

21:47, Frissítve: 21:54

Franciaországban több tízezren tüntettek

Több tízezer francia vonult utcára csütörtökön az ország 170 városában, fizetésemelést követelve. A szakszervezetek és diákszervezetek felhívására köztisztviselők, a magánszektorban dolgozók, nyugdíjasok és gimnazisták együtt tüntettek.
20:56, Frissítve: 21:21

A jövő mezőgazdasága

A jövő mezőgazdaságáról – a precíziós gazdálkodásról és a digitális mezőgazdaságról hallhattak beszélgetést az érdeklődők csütörtökön este a VM4K klubhelyiségében.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Olcsóbb lett a műtrágya

Ennek oka az illetékesek szerint az, hogy csökkent a vásárlóerő. Van elegendő műtrágya az országban.