Ugrás a tartalomra

A nő régen és most

2021.12.05
14:31
2021.12.05
17:53
Forrás
Pannon RTV
A nő régen és most címmel nyílt kiállítás a több mint 40 éve működő, jelenleg 15 főt számláló Adai Első Helyi Közösség Hagyományápoló Csoportjának munkáiból.

A kézműves és kézimunka tárlat nagyanyáink hagyatékából való munkákból, valamint új kézimunkákból álló gyűjtemény, amely a hagyományok felelevenítésére és megőrzésezésére kívánja felhívni a figyelmet. A kiállítás a Magyar Nemzeti Tanács és az adai önkormányzat támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.

Pál Edit, az Adai Első Helyi Közösség Hagyományápoló Csoportjának vezetője: „Ezeket a mintákat, amik itt láthatók, azt szeretnénk újra feldolgozni más modern kézimunkákon is. Azért lett a név, hogy A nő régen és most, mert valamikor az asszonyok lepedőkre, terítőkre, párnahajakra, tehát inkább lakástextíliákra varták rá ezeket a mintákat. A viseletük az egészen más volt, azt mi már ma nem használjuk, de hasonló stílusban újradolgozott viseletek is láthatóak. Látható itt egy vajdasági mintával, fehér hímzéssel készült menyasszonyi ruha is, modern feldolgozásban.”

hagyományápolás
kézimunka

Most

12:09

Tréfás tanári hangverseny Magyarkanizsán

A könnyedebb hangvételű előadás a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola és az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola tanárainak és diákjainak közreműködésével jött létre a magyarkanizsai Művészetek Háza színpadán.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.