Ugrás a tartalomra

Női darab, nem csak nőknek

2018.05.24
11:26
2018.05.24
16:24
Forrás
Pannon RTV
A női szabadságvágy kerül középpontba az Újvidéki Színház legújabb előadásában. A csak női szereplőket felvonultató Mikve című darab egyszerre szól a női összefogásról, győzelemről és tragédiáról.

Az előadás egy ortodox közösség rituális merítkezésre szolgáló mikvéjében játszódik, ahová a nők megtisztulni járnak. A darabban 8 nő életét ismerheti meg a közönség, akik egy férfiuralta világban küzdenek az elfogadásukért és a szabadságukért. Katja Pegan, rendező: „A fájdalomról is szól az előadás és a titkokról, amelyek felszínre törnek. Valójában arról a társadalmi nyomásról szól, amelynek mindannyian, a mikvébe járó nők, a vallási közösségekben és az egyéb társadalmakban élő nők is ki vannak téve.”

A humorral fűszerezett darab többek között a félelem, a megfelelni vágyás, valamint az igazságérzet és az emberség megnyilvánulásait elemzi női szemszögből. Krizsán Szilvia, színész: „Ezt a szöveget azért szeretem, mert benne van az anyaság és benne van a körömlakk is, benne van minden olyan külsőség ahogy a világ látja a nőt, de benne van az a valami, ami nagyon hihetetlen, ami annyira nő, az igazi, mély nő.

A megrendítően őszinte előadás olyan társadalmi problémákat is a nézők elé tár, amelyekről sok esetben az emberek nem szívesen, illetve későn vesznek tudomást. Figura Terézia, színész: „A 21-dik század legnagyobb problémái közé tartozik az, hogy még mindig nagyon nagy számban bántalmazzák a nőket. Itt a mi országunkban január óta, most májust írunk, 21 áldozata van a családi erőszaknak. 21 nőt öltek meg. Tehát nem bántalmaztak, hanem megöltek.”

Az előadást Hadar Galron kortárs izraeli drámaíró szövege alapján vitte színre az Újvidéki Színház társulata.

Újvidéki Színház
Mikve

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.