Ugrás a tartalomra

Nyelvében él a nemzet

2018.05.06
14:36
2018.05.06
16:07
Forrás
Pannon RTV
Nyelvében él és marad meg a magyar nemzet - hangzott el a Magyar nyelvi és nyelvhelyességi verseny megnyitóján.

A megmérettetésre az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke szervezésében került sor vasárnap délelőtt a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban.

Az idén 23-ik alkalommal rendezték meg a vajdasági középiskolások köztársasági szintű magyar nyelvi és nyelvhelyességi versenyét. A megmérettetést néhány éve a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban tartják. Idén 41-en mérettették meg magukat a versenyen.
Az ünnepi megnyitó 9 órakor kezdődött, a résztvevők közben pedig már nagyon izgultak. Vadnai Erika, az Óbecsei Gimnázium elsőse büszke arra, hogy a legjobbak közé került. Sokat készült a versenyre.

Vadnai Erika, elsős, Óbecsei Gimnázium:
- Mi a tanárnővel különféle anyanyelvi feladatokat oldottunk meg, a hangtant, szótant, mondattant gyakoroltuk és próbáltunk minden téren felkészültek lenni.
- Miért fontos számodra ez a verseny?
- Büszke vagyok arra, hogy magyar lehetek, és nem szeretném helytelenül használni a szavakat, igyekszek mindig a legjobbat nyújtani és ez ebben is segít.

Rácz Richárdnak, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetségkutató Gimnázium másodikosának már eleve nagy élmény, hogy részt vehet a köztársasági versenyen.

Rácz Richárd, másodikos, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium: „Mert itt tovább tudtam fejleszteni a magyar nyelv iránti készségeimet, meg a képességeimet is. Úgy gondolom, hogy ennek az egész versenynek a célja az, hogy minél jobban használjuk anyanyelvünket, és van egy olyan érzésem, hogy ez a verseny segíteni is tud ebben.”

Elsőstől negyedikes középiskolások töltötték ki a magyar nyelvi és nyelvhelyességi verseny tesztjeit, 10-től 12 óráig, majd a szaktanárok ezt követően láttak neki a tesztek javításának. A legjobbak jutalomban részesültek - emelte ki Novák Attila, a házigazda Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója: „Aki itt helyezést ér el, könyvjutalmat kap. Az első helyezetteknek a kiváltsága az, hogy az újvidéki Magyar Tanszékre felvételt nyernek automatikusan.”

Ez a verseny a magyar nyelvhelyesség szempontjából a legrangosabb verseny, amely felöleli a vajdasági magyarságot, azaz a magyarul tanuló diákokat - hangsúlyozta Kovács Rácz Eleonóra, az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék rendkívüli tanára: „A feladatok a tananyagot kísérik. Évfolyamonként változó a feladatok tematikus sorrendje és összeállítása, mivel a tananyag is változott, illetve változik folyamatosan. De mindenképpen arra törekszünk, hogy a tananyagot kísérjük a feladatokkal.”

Hozzátette: örömmel állapítható meg, hogy egyre több a nagyon jó képességű gyerek, ami az anyanyelv tudásszintjét és a nyelvhelyességet illeti.

Az eredmények: az elsősök között Szorcsik Ivett, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulója nyert, a másodikosok mezőnyében iskolatársa, Paróczi Orsolya lett a legjobb, a harmadikosok közül a legmagasabb pontszámot Vojter Kitti, a házigazda szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja érte el, a negyedikesek mezőnyében pedig Makán Albert, a Nagybecskereki Gimnázium végzőse lett az első a Magyar nyelvi és nyelvhelyességi versenyen a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban.

Szabadka
Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium
nyelvhelyességi verseny

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:12, Frissítve: 16:54

Negyedik napja keresik az eltűnt kislányt

Speciális mentőcsapatok érkeztek a helyszínre, most ők vizsgálják át a területet. Az alagutakat, a földalatti csatornákat és az aknákat is átvizsgálják. Igor Jurić szerint furcsák a kislány eltűnésének körülményei.
15:47

28. Rákóczi Mozgótábor – Pályázati felhívás

Vegyél részt a kanadai Rákóczi Alapítvány 2024-es Diákok Határok Nélkül Programjában! Tölts egy élménydús kirándulást Magyarországon! Ismerd meg múltunkat és járulj hozzá a jövő építéséhez és köss életre szóló barátságokat!
13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.