Ugrás a tartalomra

A nyitásra készülnek a szabadkai színházak, valamint mozi is lesz

2020.08.24
17:56
2020.08.24
19:42
Forrás
Pannon RTV
Hat hónapos kényszerszünet után ma kezdik meg a mozik és a színházak takarítását, fertőtlenítését Szerbiában.

A színházakba szeptember elsejétől térnek vissza a színészek, előadást pedig a hónap közepétől nézhet meg a közönség. A válságstáb pénteken meghozott döntése szerint minden megelőző intézkedést be kell tartani a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. A nézőterekről maximum 500-an követhetik a vetítéseket és az előadásokat.    

Örömmel és némi gyanakvással fogadták a Szabadkai Népszínház magyar társulatában az újrakezdés hírét. Körmöci Petronella társulatigazgató elmondta, ennek ellenére az intézményben szigorúan betartják a járványügyi óvintézkedéseket. Az új évadot Branislav Nušić a Gyászoló család című előadásával indítják, valamint az ifjúsági programjaikat is műsorra tűzik szeptemberben. A közönség elsőként László Sándor monodrámáját tekintheti majd meg.

Körmöci Petronella, igazgató, Szabadkai Népszínház magyar társulata: „Rókus Zolinak is lesz egy monodrámája, Nyári Ákosnak is egy monodrámája, tehát kisebb előadásokkal kezdünk. A Fekete Péter csapat komplett tesztelve van, tehát Fekete Pétert tudunk játszani. Illetve hamarosan tesztelve lesz a Lila ákác egész csapata, tehát azt is fogjuk játszani, megpróbáljuk azt is így nagy színpadon, hogy a nagy nézőteret használjuk.

Március 12-én volt utoljára előadás a Kosztolányi Dezső Színházban Szabadkán. Azóta Szegeden és Kisvárdán is vendégszerepeltek. A válságstáb pénteken meghozott döntését a társulat örömmel fogadta, hiszen már csaknem hat hónapja nem álltak a szabadkai közönség előtt. Urbán András igazgató elmondta, hogy a színház minden járványügyi előírást be fog tartani annak érdekében, hogy a közönséget és a munkatársaikat is megóvják a fertőzés veszélyétől.

Urbán András, igazgató, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka: „Nem teljesen világosak az instrukciók. Egyelőre nagyon bonyolultnak tűnik, hogy hogy is néz az ki, hogy mi biztosítsuk, hogy egyenként lehessen vécére menni, illetve minden ember után külön fertőtlenítsünk, lázat mérjünk, illetve regisztráljuk a közönséget. Vannak ennek is olyan momentumai, amelyek per pillanat bizarrnak tűnnek. Egyenlőre mi maradunk az előre elkészített tervünknél, ami szerint szeptember közepén a Mezei Kinga által rendezett Szedjetek szét című produkció bemutatójával indítanánk az évet.”

Urbán András elmondta, hogy a Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztivál megtartása még kérdéses. Azonban ennek megtartását nem a járványügyi helyzet hátráltatja, hanem az, hogy Szabadka Városa még mindig nem biztosította a fesztivál megrendezéséhez nélkülözhetetlen pénzkeretet.

Már szombaton kisebb koncerttel kezdődtek a programok a palicsi Abbázia mozi teraszán, hétfőtől pedig ismét visszaáll a mozi filmvetítési rendje.

A palicsi moziban is betartják az óvintézkedéseket, és a nézők közötti egy és fél méteres távolságot. Azonban a moziban nincs szükség a maszkok használatára, mert a moziban felszerelt speciális légkondicionáló a terem levegőjét többször is kicseréli a filmforgatás alatt. Miša Mogorović, Abbázia mozi igazgatója és a Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál program-igazgatója: „Várhatóan a moziprogram ajánlata állandósul majd, mert a legtöbb film forgalmazó lecsökkentette a őszi film címek ajánlatát. Ezért erős hazai filmek és jelentős amerikai filmek kombinációjával azt várjuk, hogy a mozi látogatottsága ismét eléri a járványügyi helyzet előtti szintet.”

A palicsi filmfesztivál sem marad el az idén. A szemle tanácsa ma úgy döntött, hogy a nemzetközi filmszemlét szeptember 12-e és 18-a között tartják majd meg. Miša Mogorović a fesztivál programigazgatója médiaházunknak elmondta, hogy a 27. Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál teljes egészében, minden tervezett programjával kerül a közönség elé.

színház
KDSZ
Szabadkai Népszínház

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:59, Frissítve: 14:26

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

Népszerű