Ugrás a tartalomra

A Nyugat alkonya 100 év után – előadás a VM4K Klubban

2018.09.28
12:03
2018.09.28
17:36
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai VM4K klubhelyiségében tegnap este az Európa és mi című sorozat második előadását tartották meg.

Spengler aktualitása: A Nyugat alkonya 100 év után címmel Csejtei Dezső filozófiatörténész tartott előadást. A bécsi Oswald Spengler német filozófus könyvének aktualitásáról, a nyugati civilizációról és annak kultúrájáról számolt be az érdeklődőknek a szakértő. Csejtei Dezső elmondta, hogy Spengler filozófiája azért újszerű, mert szakít az egységes világtörténelem koncepciójával, szakít azzal a felfogással, hogy a világtörténelmet a haladás jellemzi, valamint elutasítja az Európa-központú felfogást.

Csejtei Dezső filozófiatörténész, Szeged: „Az, amit ő civilizációnak nevez, egy adott kultúrának a hanyatló időszaka. Az, amikor a művészeteknek, vallásnak, filozófiának tehát a humanióráknak a szerepe megkérdőjeleződik, háttérbe szorul, és egyre jobban a gazdaság, a technika, a jog, a politika veszi át a szerepet. És a főtendenciáit tekintve úgy tűnik, hogy ez beigazolódik, és amellett a másik ilyen fontos kérdés a demográfia kérdése. Spengler fölhívja a figyelmet arra, hogy ezek a késői civilizációk általában mindig elég erős elnéptelenedést, demográfiai hanyatlást vontak maguk után. És Európa ennek a kellős közepén van.”

VM4K
Európa és mi
Csejtei Dezső

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.