Ugrás a tartalomra

Óbecse: Múzeumok Éjszakája a forradalom és a berlini kék jegyében (videó)

2017.05.21
08:26
Harmadik alkalommal vett részt a Múzeumok Éjszakája rendezvényen a Than Emlékház Óbecsén
Harmadik alkalommal vett részt a Múzeumok Éjszakája rendezvényen a Than Emlékház Óbecsén. A tegnapi programokat a forradalom és a berlini kék jegyében szervezték meg. 1704-ben egy véletlennek köszönhető a berlini kék előállítása, és sajátos tulajdonságai miatt forradalmi újdonságnak számított a világ első szervetlen festéke. Tegnap Óbecsén Szórád Endre kémiatanár kísérlettel mutatta be ennek a színnek a születését. „Ami forradalmi benne az az, hogy ez egy szervetlen festék, aminek igen nagy a stabilitása, tehát időálló, eltérően a szerves festékektől ez nem fakul ki, tehát megtartja a színét.” A berlini kék felhasználásával képzőművészeti alkotások is születtek a Than Emlékházban. A Szivárvány Festőcsoport néhány tagjai és vendégeik mandalákat készítettek. Tóth Kása Piroska, vezető, Szivárvány Festőcsoport: „A mandala rengeteg apró részecskéből áll, és akkor ezt az egy színt szét bírjuk törni apró kis kockákra, körökre, adhatunk hozzá más kék színt is, és akkor a mai este kékkel be lesz festve.”



Az óbecsei Than Mór az 1848-as forradalom és szabadságharc festője volt. Ezt a kort sajátos módon idézték meg az Ökobecse Polgári Egyesület tagjai. Kiss Zoltán, elnök, Ökobecse Polgári Egyesület: „Tulajdonképpen bemutatjuk, hogy hogyan lehet a kreatív újrahasznosítást forradalmasítani, abba a korszakba beleillő kalapokat, ernyőket, legyezőket készítettünk.” A rendezvény keretében bemutatták a Than műhely és Than emléktábor elnevezésű program eredményeit, és a rendezvénysorozaton részt vett tanulók restaurátori és könyvkötészeti munkáit is meg lehetett tekinteni.
múzeumok éjszakája

Most

21:49

Megszámolják az ürgéket

Országos Ürgelajstromot szervez ismét a magyarországi Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület április 20-27. között.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.