Ugrás a tartalomra

Oktatnak és szórakoztatnak – Mézeskalács és Jó Pajtás

2021.10.06
21:16
Forrás
Pannon RTV
A mobiltelefonok és a különböző elektronikai eszközök megjelenésével megváltozott a gyerekek érdeklődése a nyomtatott újságok iránt, de a Jó Pajtást és a Mézeskalácsot még mindig szívesen veszik kézbe.

Az érdekes cikkek, színes képek vonzzák a fiatalokat, valamint szívesen látják viszont saját rajzaikat, olvassák saját írásaikat ezekben a lapokban. Meglátogattuk két nagy múltú lapunk szerkesztőit.

A Jó Pajtás Idén hetvenöt éves, a Mézeskalács pedig hatvankilenc. Nézzük meg, hogy hol, és hogyan készül ez a két népszerű, nagy múlttal rendelkező újság.  

Búzás Mihállyal a Jó Pajtás egyik legidősebb szerzőjével lapoztuk át a Jó Pajtás több évtizedes kiadványait, amiket könyvbe kötöttek. Szomorúan mesélte, hogy az ő gyermekkorából kimaradt a Jó Pajtás, mivel nem találta meg benne azt a témát, ami érdekelte volna.

Búzás Mihály a horgász rovat mellett dolgozik a Múltidéző oldalon is, ahol a történelmi események érdekességeit tárja fel, tehát egyszerre oktatja és szórakoztatja is a fiatalokat.

A Jó Pajtáshoz nemrég csatlakozott fiatal írók új lendületet hoztak az ifjúsági lapba. Major Evelin, az Újvidéki Magyar Tanszék negyedéves hallgatója 2018. óta erősíti a Jó Pajtás csapatát.

Török Erna két éve szerkeszti a Jó Pajtást. Nagy felelősség volt a kezébe venni ezt a több évtizedes múlttal rendelkező ifjúsági lapot. Azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ez az újság minél közelebb kerüljön a fiatalokhoz.

A Mézeskalács is Török Erna keze között ölt alakot. Míg a Jó Pajtás az általános iskolások felső tagozatosait szólítja meg, a Mézeskalács az alsósoknak szól.

A Mézeskalácsnak vannak állandó rovatai, mint amilyen a dúdoló, szárnybontogató és a népszokások vagy a barkács. De mindemellett a lap gerincét a gyerekek alkotásai képezik: tehát rajzok és a fogalmazások. És mindig egy-egy témát igyekszünk feldolgozni, hogy a gyerekek végig tudják követni. 

jó pajtás
Jó Pajtás gyermeklap
mézeskalács
Forum Könyvkiadó
Buzás Mihály
Török Erna

Most

07:26, Frissítve: 07:33

Válaszcsapás érkezhet Izrael részéről Irán ellen

Hétfő délután harmadszor is összeült az izraeli hadi kormány, és úgy tudni, végleges döntést hoztak arról, hogy válaszcsapást adnak Iránnak a szombat éjjeli támadásra. Ezt az izraeli hadsereg (IDF) vezérkari főnöke is megerősítette.
18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.

Népszerű