Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Oltárképeket csodálhatunk meg a Városi Múzeumban

2021.05.12
13:59
2021.05.12
17:17
Forrás
Pannon RTV
Tárlatvezetést tartottak Szabadkán a Városi Múzeumban.

Az érdeklődők a 18. században élt Schervitz Mátyás budai festő alkotásainak egy részét tekintették meg. Az esemény a Múzeumok hete rendezvénysorozat egyik programja volt. A tárlatot Korhecz Papp Zsuzsanna múzeumi restaurátor mutatta be.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Schervitz Mátyás horvát származású budai festő volt, akinek alkotásait Szerbiában, Magyarországon, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is megtalálhatjuk. A Szabadkai Városi Múzeumban a kiállítás eredeti műveket és freskók reprodukcióját is bemutatja. Nagy Kanász György rendszeres látogatója a múzeumnak: „Magát ezt a Schervitz Mátyás tárlatmegnyitót már láttam, de ennek ellenére úgy gondolom, hogy a Múzeumok hetében újra szívesen megnézném.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A kiállított festményeket maga a tárlat vezetője Korhecz Papp Zsuzsanna restaurálta. A művész munkásságáról is beszélt látogatóknak: „Oltárképeket láthatunk a kiállításon. Eredeti oltárképeket és ezeket a péceli freskóknak a reprodukcióit, mert a tizennyolcadik századi művészetben szinte egész Magyarországon vagy itt nálunk Bácskában vagy akár Horvátországban főként az egyházművészet őrzött meg.”

A Múzeumok hete rendezvénysorozat ideje alatt a Szabadkai Városi Múzeumban nemcsak Schervitz Mátyás alkotásait láthatják, több más kiállítás is megtekinthető. Az esemény egyébként keddig tart, ez idő alatt pedig a belépés a múzeumba díjtalan.

Korhecz Papp Zsuzsanna
Szabadkai Városi Múzeum
tárlat

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Fitt percek a Pannon Televízióban

Új műsorral jelentkezik a Pannon Televízió. Nyáron sem maradnak mozgással kapcsolatos tartalmak nélkül a nézőink. A Fitt percek elnevezésű rövid átmozgató műsor részleteiről Kókai Mónika szerkesztő beszélt.
10:29

Ma van a szerb rendőrség napja

A központi ünnepséget a Szerbia Palota előtt rendezik meg ma délelőtt, ahol többek között 1337 új rendőrtisztet avatnak - mondta Aleksandar Vulin belügyminiszter a Szerbiai RTV-nek adott interjújában.
08:52

Megfékezték a tüzet a čačaki Sloboda lőszergyárban

Erős robbanás rázta meg Čačakot szombaton 20 óra körül. Az erős detonációt több kisebb is követte. A robbanás a Sloboda lőszergyár területén történt. A keletkezett tüzet az illetékeseknek sikerült eloltaniuk. Éjjel nem volt újabb detonáció.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.
Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.