Ugrás a tartalomra

Oltárképeket csodálhatunk meg a Városi Múzeumban

2021.05.12
13:59
2021.05.12
17:17
Forrás
Pannon RTV
Tárlatvezetést tartottak Szabadkán a Városi Múzeumban.

Az érdeklődők a 18. században élt Schervitz Mátyás budai festő alkotásainak egy részét tekintették meg. Az esemény a Múzeumok hete rendezvénysorozat egyik programja volt. A tárlatot Korhecz Papp Zsuzsanna múzeumi restaurátor mutatta be.

Schervitz Mátyás horvát származású budai festő volt, akinek alkotásait Szerbiában, Magyarországon, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is megtalálhatjuk. A Szabadkai Városi Múzeumban a kiállítás eredeti műveket és freskók reprodukcióját is bemutatja. Nagy Kanász György rendszeres látogatója a múzeumnak: „Magát ezt a Schervitz Mátyás tárlatmegnyitót már láttam, de ennek ellenére úgy gondolom, hogy a Múzeumok hetében újra szívesen megnézném.”

A kiállított festményeket maga a tárlat vezetője Korhecz Papp Zsuzsanna restaurálta. A művész munkásságáról is beszélt látogatóknak: „Oltárképeket láthatunk a kiállításon. Eredeti oltárképeket és ezeket a péceli freskóknak a reprodukcióit, mert a tizennyolcadik századi művészetben szinte egész Magyarországon vagy itt nálunk Bácskában vagy akár Horvátországban főként az egyházművészet őrzött meg.”

A Múzeumok hete rendezvénysorozat ideje alatt a Szabadkai Városi Múzeumban nemcsak Schervitz Mátyás alkotásait láthatják, több más kiállítás is megtekinthető. Az esemény egyébként keddig tart, ez idő alatt pedig a belépés a múzeumba díjtalan.

Korhecz Papp Zsuzsanna
Szabadkai Városi Múzeum
tárlat

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.