Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Oltárképeket csodálhatunk meg a Városi Múzeumban

2021.05.12
13:59
2021.05.12
17:17
Forrás
Pannon RTV
Tárlatvezetést tartottak Szabadkán a Városi Múzeumban.

Az érdeklődők a 18. században élt Schervitz Mátyás budai festő alkotásainak egy részét tekintették meg. Az esemény a Múzeumok hete rendezvénysorozat egyik programja volt. A tárlatot Korhecz Papp Zsuzsanna múzeumi restaurátor mutatta be.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Schervitz Mátyás horvát származású budai festő volt, akinek alkotásait Szerbiában, Magyarországon, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is megtalálhatjuk. A Szabadkai Városi Múzeumban a kiállítás eredeti műveket és freskók reprodukcióját is bemutatja. Nagy Kanász György rendszeres látogatója a múzeumnak: „Magát ezt a Schervitz Mátyás tárlatmegnyitót már láttam, de ennek ellenére úgy gondolom, hogy a Múzeumok hetében újra szívesen megnézném.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A kiállított festményeket maga a tárlat vezetője Korhecz Papp Zsuzsanna restaurálta. A művész munkásságáról is beszélt látogatóknak: „Oltárképeket láthatunk a kiállításon. Eredeti oltárképeket és ezeket a péceli freskóknak a reprodukcióit, mert a tizennyolcadik századi művészetben szinte egész Magyarországon vagy itt nálunk Bácskában vagy akár Horvátországban főként az egyházművészet őrzött meg.”

A Múzeumok hete rendezvénysorozat ideje alatt a Szabadkai Városi Múzeumban nemcsak Schervitz Mátyás alkotásait láthatják, több más kiállítás is megtekinthető. Az esemény egyébként keddig tart, ez idő alatt pedig a belépés a múzeumba díjtalan.

Korhecz Papp Zsuzsanna
Szabadkai Városi Múzeum
tárlat

Most

11:24, Frissítve: 11:29

Megemlékezés a Sárga háznál

80 évvel ezelőtt a szabadkai Sárga ház épülete igazságtalanságok és kínzások helyszínévé vált - hangzott el a ma megtartott koszorúzáson.
10:32, Frissítve: 13:06

Elkezdődött a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs

A magyar kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik, hogy a negyven éve tartó demográfiai lejtmenetet megfordítsa - mondta a magyar családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.