Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Oltárképeket csodálhatunk meg a Városi Múzeumban

2021.05.12
13:59
2021.05.12
17:17
Forrás
Pannon RTV
Tárlatvezetést tartottak Szabadkán a Városi Múzeumban.

Az érdeklődők a 18. században élt Schervitz Mátyás budai festő alkotásainak egy részét tekintették meg. Az esemény a Múzeumok hete rendezvénysorozat egyik programja volt. A tárlatot Korhecz Papp Zsuzsanna múzeumi restaurátor mutatta be.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Schervitz Mátyás horvát származású budai festő volt, akinek alkotásait Szerbiában, Magyarországon, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is megtalálhatjuk. A Szabadkai Városi Múzeumban a kiállítás eredeti műveket és freskók reprodukcióját is bemutatja. Nagy Kanász György rendszeres látogatója a múzeumnak: „Magát ezt a Schervitz Mátyás tárlatmegnyitót már láttam, de ennek ellenére úgy gondolom, hogy a Múzeumok hetében újra szívesen megnézném.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A kiállított festményeket maga a tárlat vezetője Korhecz Papp Zsuzsanna restaurálta. A művész munkásságáról is beszélt látogatóknak: „Oltárképeket láthatunk a kiállításon. Eredeti oltárképeket és ezeket a péceli freskóknak a reprodukcióit, mert a tizennyolcadik századi művészetben szinte egész Magyarországon vagy itt nálunk Bácskában vagy akár Horvátországban főként az egyházművészet őrzött meg.”

A Múzeumok hete rendezvénysorozat ideje alatt a Szabadkai Városi Múzeumban nemcsak Schervitz Mátyás alkotásait láthatják, több más kiállítás is megtekinthető. Az esemény egyébként keddig tart, ez idő alatt pedig a belépés a múzeumba díjtalan.

Korhecz Papp Zsuzsanna
Szabadkai Városi Múzeum
tárlat

Most

19:35

Nincs élet a Sajóban, lényegében kihalt a folyó

Három hónapja ömlik a szennyezett bányavíz Szlovákiában a Sajó folyóba. A feljelentést megtették, a rendőrség nyomoz, de a folyó élővilágát súlyosan mérgező bányavíz még nagyobb mennyiségben ömlik, mint februárban.
19:32, Frissítve: 19:47

Eltévedt lövedékek

Baráth László Eltévedt lövedékek című könyvét mutatták be a Szabadkai Városi Könyvtárban.
18:40, Frissítve: 19:08

Bombariadók egész Belgrádban

Miután több belgrádi általános- és középiskolában volt bombariadó reggel, délutánra már arról szóltak a fenyegető üzenetek, hogy ismeretlen tettesek bombákat helyeztek el a belgrádi hidakon, bevásárlóközpontokban, az állatkertben, éttermekben is.

Népszerű