Ugrás a tartalomra

Operaest a belgrádi Collegium Hungaricumban

2022.02.08
15:24
2022.02.08
16:37
Forrás
Pannon RTV
Az eseményen magyarországi és szerbiai művészek mutatkoztak be a közönségnek.

Az eredeti tervek szerint a zenei esten a magyarországi Simándy József Énekverseny több díjazottja is fellépett volna, megbetegedés miatt azonban két operaénekesnek is le kellett mondania a koncertet.

A Budapestről érkező Kapi Zsuzsanna az utolsó pillanatokban vállalta el, hogy színpadra áll, így a belgrádi közönség mégsem maradt élmények nélkül. A Budapestről érkező operaénekes szintén a nemzetközileg ismert, fiatal tehetségeket felkaroló Simándy József Énekverseny díjazottja.

„Életem első nagyobb versenye volt. Alapvetően nagyon sokat tanultam abból, hogy több forduló volt és mindig készen kellett állni a fordulók között és nagy repertoárt kellett vinni. Tehát sokat kellett erre készülni.”

A koncerten vendégként a szerbiai Nevena Đoković is fellépett. Belgrádban tanult szólóéneket. Azóta számos előadásban szerepelt a szerb fővárosban.

„Ez a műfaj örökké élni fog. Mi igyekszünk minél jobbak lenni, hogy legyen közönségünk, aki hallgatja az operát. Mennyire népszerű az opera Szerbiában? Nem annyira, mint a nyugati országokban. De van rendszeres közönsége a belgrádi operának, és szinte minden előadásunkat megnézik.”

A zenei esthez kapcsolódva Temesi Mária magyarországi operaénekes, a Magyar Állami Operaház énekmestere mesterkurzust tartott a tanulófélben lévő operaénekeseknek.

„Én magam Wagner énekes vagyok és spinto szoprán, de már a mestereimtől a Bel Canto énektechnikát tanultam. Ezt szeretném átadni, a vérbeli művészetet, hogy kell beleásni egy áriába, egy szerepbe. Ehhez a technikai alapok nélkülözhetetlenek. Ezt szeretném egy picit megmutatni, hogy mi hogyan csináljuk Szegeden.”

A cél az volt, hogy a zenei eseményen a magyarországi és a szerbiai művészeknek is lehetőséget adjanak a bemutatkozásra – mondta el Szentgyörgyi Klára, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója.

„Egyrészt azért, hogy megmutassuk, hogy nyitottak vagyunk arra, hogy magyarországi és szerbiai művészek is szerepeljenek a Collegium Hungaricumban. Nekünk ez nagyon fontos, hogy mindkét fél bemutatkozhasson. Azt hiszem, hogy ez egy siker volt. A zongoristák kitűnőek voltak, és a publikumon látom, hogy nagyon elégedett, mert mindenki lelkesen tapsolt.”

A koncerten egyebek között Liszt Ferenc, Ravel és Mozart szerzemények is elhangzottak.

operaest
Collegium Hungaricum
Belgrád
opera

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.
14:32, Frissítve: 14:41

Sportnap Zentán

A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tartottak. A gyerekek a többi között kispályás fociban, röplabdában, kosárlabdában, futásban és sakkban mérhették össze tudásukat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.