Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Operaest a belgrádi Collegium Hungaricumban

2022.02.08
15:24
2022.02.08
16:37
Forrás
Pannon RTV
Az eseményen magyarországi és szerbiai művészek mutatkoztak be a közönségnek.
Pannon RTV/Idei Sándor

Az eredeti tervek szerint a zenei esten a magyarországi Simándy József Énekverseny több díjazottja is fellépett volna, megbetegedés miatt azonban két operaénekesnek is le kellett mondania a koncertet.

A Budapestről érkező Kapi Zsuzsanna az utolsó pillanatokban vállalta el, hogy színpadra áll, így a belgrádi közönség mégsem maradt élmények nélkül. A Budapestről érkező operaénekes szintén a nemzetközileg ismert, fiatal tehetségeket felkaroló Simándy József Énekverseny díjazottja.

„Életem első nagyobb versenye volt. Alapvetően nagyon sokat tanultam abból, hogy több forduló volt és mindig készen kellett állni a fordulók között és nagy repertoárt kellett vinni. Tehát sokat kellett erre készülni.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A koncerten vendégként a szerbiai Nevena Đoković is fellépett. Belgrádban tanult szólóéneket. Azóta számos előadásban szerepelt a szerb fővárosban.

„Ez a műfaj örökké élni fog. Mi igyekszünk minél jobbak lenni, hogy legyen közönségünk, aki hallgatja az operát. Mennyire népszerű az opera Szerbiában? Nem annyira, mint a nyugati országokban. De van rendszeres közönsége a belgrádi operának, és szinte minden előadásunkat megnézik.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A zenei esthez kapcsolódva Temesi Mária magyarországi operaénekes, a Magyar Állami Operaház énekmestere mesterkurzust tartott a tanulófélben lévő operaénekeseknek.

„Én magam Wagner énekes vagyok és spinto szoprán, de már a mestereimtől a Bel Canto énektechnikát tanultam. Ezt szeretném átadni, a vérbeli művészetet, hogy kell beleásni egy áriába, egy szerepbe. Ehhez a technikai alapok nélkülözhetetlenek. Ezt szeretném egy picit megmutatni, hogy mi hogyan csináljuk Szegeden.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A cél az volt, hogy a zenei eseményen a magyarországi és a szerbiai művészeknek is lehetőséget adjanak a bemutatkozásra – mondta el Szentgyörgyi Klára, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója.

„Egyrészt azért, hogy megmutassuk, hogy nyitottak vagyunk arra, hogy magyarországi és szerbiai művészek is szerepeljenek a Collegium Hungaricumban. Nekünk ez nagyon fontos, hogy mindkét fél bemutatkozhasson. Azt hiszem, hogy ez egy siker volt. A zongoristák kitűnőek voltak, és a publikumon látom, hogy nagyon elégedett, mert mindenki lelkesen tapsolt.”

A koncerten egyebek között Liszt Ferenc, Ravel és Mozart szerzemények is elhangzottak.

operaest
Collegium Hungaricum
Belgrád
opera

Most

15:29

Szörnyella de Frász Darth Vaderrel ropta

Farsangi táncházat tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A mulatságon a környék apraja és nagyja is részt vett. A gyerekek jó hangulatáról a Duhaj Zenekar gondoskodott, a szervezők pedig fánkkal és üdítővel is kedveskedtek a résztvevőknek.
14:23, Frissítve: 15:42

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem tartják távol a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.