Ugrás a tartalomra

Orgonaszentelő ünnepséget tartottak Gomboson (videó)

2017.06.26
16:38
Orgonaszentelő ünnepséget tartottak Gomboson, a Szent László Napok keretében vasárnap
Orgonaszentelő ünnepséget tartottak Gomboson, a Szent László Napok keretében vasárnap. A Vajdasági Magyar Szövetség jóvoltából, a magyar kormány támogatásával a Szent László-emlékév keretein belül újult meg az 1890-ben készült orgona. Az ünnepség a gombosi Szent László egyházi kórus, valamint helyi fiatal zenészek koncertjével zárult. orgonaavato7 Ismét régi fényében pompázik és szólal meg a gombosi Szent László katolikus templom orgonája. A templombúcsú orgona-avató ünnepségére sokan eljöttek, hogy együtt énekeljenek és gyönyörködjenek az orgona hangjában. Hózsa Zsófia, zenetörténész, Gombos: „Az, hogy templomba járunk és, hogy együtt megéljük a kereszténységünket és a hitünket, ez egy nagy összetartó erő és az, hogy itt van egy ilyen hangszer, amit mindenki örömmel hallgat és örömmel énekel rá, hiszen itt nagyon sokan nagyon szeretnek énekelni a faluban, ez nagyon nagy örömmel tölti el mindannyiunk szívét.” orgonaavato4 Az 1890-ben készült pécsi Angster orgonát sípsorainak rossz állapota miatt már nem tudták megszólaltatni. 120 év alatt most először újították fel teljesen. Apró Tibor, orgonaépítő, Topolya: „Két és fél hónapon keresztül a műhelyben alkatrészeiben restaurálva lett, majd ide visszaszállítva egy három hetes munkával újra összeszerelve, intonálva és hangolva.” A gombosi magyar közösség a lelki, szellemi és épített örökségéről is igyekszik gondoskodni. Verebélyi Árpád, plébános, Gombos: „Elég sok probléma volt az orgonával, igazából alig fél tüdővel működött és hogyha már van egy érték, olyan, mint az orgona, akkor mi úgy gondoltuk, hogy ezt nem szabad elhanyagolni, hanem ezt meg kell őrizni, ha megőrizték eleink, akkor a mi feladatunk felújítva tovább adni az utánunk következő generációnak.” orgonaavato8 A Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárásával, a magyar kormány támogatásával újulhatott meg az orgona.



Pásztor István, elnök, VMSZ: „Az orgonafelújítás azért fontos, mert egyrészről azt bizonyítja, hogy a papok fontosnak tartják az épület állagmegújításán túlmenően az orgona felújítását is. Az orgona teremti meg az egyházi szertartás hangulatát, ő tölti meg a lelkét az embereknek, de ugyanakkor egy hangszer is, amin a gyerekek, zeneiskolások tanulhatnak.” orgonaavato5 A 2017-es évet Szent László-emlékévnek nyilvánította a magyar nemzetpolitikai államtitkárság a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. Dr. Babity János, szabadkai főkonzul, Magyarország: „Szent László királyunk emlékéhez és történelmi hagyatékához szervesen hozzátartozik az ő gondoskodása a magyar katolikus egyházról, hiszen számos püspökség illetve apátság is fűződik az ő nevéhez, éppen ezért különösen fontos, hogy van egy olyan emlék itt Nyugat-Bácskában, amelyhez a magyar kormány támogatásával ebben a Szent László emlékévben sikerült egy hozzájárulást adni és ezáltal megújulhatott az orgona.” Az orgona-szentelő szertartást Miocs József, a Paulinum rektora vezette. Az orgona-avató ünnepség a gombosi Szent László egyházi kórus, valamint helyi tehetséges fiatal zenészek koncertjével zárult.
Pásztor István
Vajdasági Magyar Szövetség
Gombos
Szent László
orgonaszentelő
Miocs József

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.
11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.