Ugrás a tartalomra

Őrizzük meg a jövőnek a múltat

2019.05.10
08:54
2019.05.10
18:02
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a mottóval mutatták be a bácskossuthfalvi Monográfia Helytörténeti Egyesület legújabb kiadványát az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban.

A Tündérlak címet viselő kötetet Papp Dániel, Bácskossuthfalván született író születésének 150. évfordulója alkalmából adták ki. A könyv hét bácskossuthfalvi szerző huszonnégy helytörténeti jellegű írását tartalmazza.

Besnyi Károly, Gulyás László, Kotek Szabolcs, Kucor Tamara, Nagy Tibor, Papp László és Sztánkó Emília munkái jelentek meg a Bácskossuthfalvi Monográfia Helytörténeti Egyesület Tündérlak című kötetében. Kotek Szabolcs, a Pannon RTV munkatársa bácskossuthfalviként szintén publikált, három írása jelent meg a könyvben. Adamik József honvéd sírjával, a rendszerváltások tükrében az anyakönyvekkel, valamint a helyi utcanevekkel is foglalkozik munkáiban.

Kotek Szabolcs, szerző, munkatárs, Pannon RTV: „A harmadik írásom, mivel az utcanevek régóta foglalkoztatnak és hogy mennyi emlék maradt meg ezekről, hogy néztek ki azok a táblák, az utcanevek, a házszámtáblák, mikor voltak esetleg az utcanevek is feltüntetve a házszámokon. Meglepő módon az 1941 és 44 közötti időszakból nagyon sok tábla megmaradt, ezeket őrizték az emberek, a padlásokról nagyon sok előkerült és ezeket a könyvben is bemutatom.”

A szerzők többek között a falu betelepüléséről, neves családjairól, a tűzoltó egyesületről, a népzenészekről, a szecessziós épületekről is írtak. Huszonnégy munka jelent meg a kötetben - mondta Besnyi Károly, a kötet szerkesztője. Hozzátette: „A kötet címe azért lett Tündérlak, mert Papp Dániel Bácskát Tündérlaknak nevezte, mi pedig úgy érezzük, hogy az a mi vidékünk, a Telecskai-dombok tele vannak titkokkal, rejtéllyel, olyan mint egy tündérlak, érdemes itt bóklászni, keresni, kutatni és aztán azt megírni, továbbadni az embereknek, hogy őrizzük ezt a gazdag kincset, amivel rendelkezünk.”

A könyvbemutatót az Ady Endre Művelődési Központ Csicsergők leánykórusának előadása tette színesebbé. A kiadvány megjelenését a magyar kormány, az MNT, Vajdaság Autonóm Tartomány, Topolya Község önkormányzata és Bácskossuthfalva helyi közössége támogatta.

Bácskossuthfalva
Tündérlak
Papp Dániel
könyvbemutató

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.