Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Őrizzük meg a jövőnek a múltat

2019-05-10
08:54
2019-05-10
18:02
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a mottóval mutatták be a bácskossuthfalvi Monográfia Helytörténeti Egyesület legújabb kiadványát az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban.

A Tündérlak címet viselő kötetet Papp Dániel, Bácskossuthfalván született író születésének 150. évfordulója alkalmából adták ki. A könyv hét bácskossuthfalvi szerző huszonnégy helytörténeti jellegű írását tartalmazza.

Besnyi Károly, Gulyás László, Kotek Szabolcs, Kucor Tamara, Nagy Tibor, Papp László és Sztánkó Emília munkái jelentek meg a Bácskossuthfalvi Monográfia Helytörténeti Egyesület Tündérlak című kötetében. Kotek Szabolcs, a Pannon RTV munkatársa bácskossuthfalviként szintén publikált, három írása jelent meg a könyvben. Adamik József honvéd sírjával, a rendszerváltások tükrében az anyakönyvekkel, valamint a helyi utcanevekkel is foglalkozik munkáiban.

Kotek Szabolcs, szerző, munkatárs, Pannon RTV: „A harmadik írásom, mivel az utcanevek régóta foglalkoztatnak és hogy mennyi emlék maradt meg ezekről, hogy néztek ki azok a táblák, az utcanevek, a házszámtáblák, mikor voltak esetleg az utcanevek is feltüntetve a házszámokon. Meglepő módon az 1941 és 44 közötti időszakból nagyon sok tábla megmaradt, ezeket őrizték az emberek, a padlásokról nagyon sok előkerült és ezeket a könyvben is bemutatom.”

A szerzők többek között a falu betelepüléséről, neves családjairól, a tűzoltó egyesületről, a népzenészekről, a szecessziós épületekről is írtak. Huszonnégy munka jelent meg a kötetben - mondta Besnyi Károly, a kötet szerkesztője. Hozzátette: „A kötet címe azért lett Tündérlak, mert Papp Dániel Bácskát Tündérlaknak nevezte, mi pedig úgy érezzük, hogy az a mi vidékünk, a Telecskai-dombok tele vannak titkokkal, rejtéllyel, olyan mint egy tündérlak, érdemes itt bóklászni, keresni, kutatni és aztán azt megírni, továbbadni az embereknek, hogy őrizzük ezt a gazdag kincset, amivel rendelkezünk.”

A könyvbemutatót az Ady Endre Művelődési Központ Csicsergők leánykórusának előadása tette színesebbé. A kiadvány megjelenését a magyar kormány, az MNT, Vajdaság Autonóm Tartomány, Topolya Község önkormányzata és Bácskossuthfalva helyi közössége támogatta.

Bácskossuthfalva
Tündérlak
Papp Dániel
könyvbemutató

Most

15:18, Frissítve: 15:40

Családi nap a Makkhetesen

Főzőverseny, kirakodóvásár, élőzene és gazdag művelődési műsor fogadta azokat, akik ma ellátogattak Szabadka makkhetesi helyi közösségébe.
14:45

Két ország, egy ellenőrzés

Holnaptól az észak-macedón és a szerb rendőrök egy épületben, közösen és egyszerűsítve végzik majd a határellenőrzést Tabanovcénél, illetve Preševónál.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.