Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Örökségünk nemzedékről nemzedékre Óbecsén

2022.06.06
16:03
2022.06.06
19:20
Forrás
Pannon RTV
Örökségünk nemzedékről nemzedékre címmel nyílt kiállítás az Óbecsei Népkönyvtárban. Az intézmény előcsarnokában népviseletek és ékszerek, falvédők, hímzések és egy privát hagyaték textiljei mutatnak egy kis ízelítőt a magyar népművészetből.

A tárlat csütörtökig látogatható.

Pannon RTV/Rácz László

Fenyvesi Zénó nem csak egy-egy tájegység néptáncát mutatta be a közönségnek, hanem a viseletét is megcsodálhatta a nagyérdemű az Óbecsei Népkönyvtár Örökségünk nemzedékről nemzedékre című kiállításának a megnyitóján.

Szerda Jolán főleg Tisza-menti viseleteket varr. Néhány évvel ezelőtt 72 évesen azért ült ismét iskolapadba, hogy a varrási technikákon túl is bővítse a viseletekkel kapcsolatos ismereteit.

„A viseletet hordó személyeken keresztül meg lehetett ismerni, hogy mi a foglalkozásuk, sőt azt is, hogy a város melyik részében éltek, mert nem egyforma ruhát hordtak a tisztviselők, a halászok, a csizmadiák, a parasztasszonyok.”

Pannon RTV/Rácz László

Mindenki Joli mamájának nem csak az óbecsei táncosok köszönhetnek sokat. Gyermekei és unokái is általa szerették meg a népzenét és a néptáncot. Egyik unokája Szerda Balázs, aki a Fokos zenekar frontembereként és politikusként is legfontosabb feladatának a hagyományos értékrend átadását tartja. A kiállítást is ő nyitotta meg.

„Abból, amit én kaptam, úgy érzem, hogy mindent kötelességem továbbadni, ugyanis ez egy értékrend, ami szerint a mindennapjainkat élni kellene, és nem hiába maradt fenn évszázadokon át, ugyanis annyi inger ér minket a mai világban, hogy nem győzünk válogatni. Viszont ami több száz évnek kiállta a próbáját, legyen szó akár viseletről, táncról, dalokról, nemzetünk kultúrájáról, az igenis időtálló.”

Pannon RTV/Rácz László

A népviseleteket és ékszereket, falvédőket, hímzéseket bemutató népművészeti kiállítást csütörtökig tekinthetik meg az érdeklődők az Óbecsei Népkönyvtárban.

Óbecse
kiállítás
népviselet
Szerda Balázs

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.