Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Orom és Völgyes második könyve

2021.02.01
13:10
2021.02.01
17:37
Forrás
Pannon RTV
Újabb könyv jelent meg nemrégiben Oromról és a környező tanyavilágról.

A szerző, Pósa Mária 2012-ben adta ki első kötetét, Az oromi és völgyesi tanyavilág monográfiáját, amelyet most újabb érdekes történetekkel, fotókkal folytatott. A szerző közel 6 év kutatómunkát fektetett a kötetbe. Szó esik benne egyebek mellett a környék legrégebbi településének maradványairól, a világháborúban elesettekről és mindazokról, akik az oromi és völgyesi tanyavilágban nőttek fel.

Pósa Mária, szerző, Orom: „Kezdtem újra gyűjteni az adatokat, meg is nyíltak az emberek, utána már közlékenyebbek lettek, mint az első kötetnél. Ott még volt, aki elzárkózott. Utána hosszú évek során, mert 6-7 évig gyűjtöttem, szaporodtak a történetek. Akkor már lett olyan, hogy tegyük bele ezt is, azt is, emlékezzünk meg a háborús áldozatokról, elég sok, több mint 100 első világháborús áldozat van, aki a térséghez köthető. Sőt még próbáltam találni 1848-hoz köthető áldozatot is.”

Orom
Völgyes
Pósa Mária

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:32, Frissítve: 17:40

Virágzik a tavaszi hérics

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár negyedik alkalommal szervezett sétát, amelynek úti célja a Krivaja patak lipári völgye volt, ahol Közép-Bácskában még megtalálható ez a ritka, veszélyeztetett növényfaj.
14:57, Frissítve: 19:00

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.
12:55, Frissítve: 16:45

Vásárt tartottak Kispiacon

Az esemény megszokott, hiszen évtizedek óta minden hónap utolsó hétvégéjén szervezik meg, amelyre egész Vajdaság területéről érkeznek árusok és vásárlók is egyaránt.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.