Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Orom történetéről őszre újabb könyv jelenik meg

2020.08.13
12:54
2020.08.13
17:13
Forrás
Pannon RTV
A szerző, Pósa Mária 2012-ben adta ki első kötetét, Az oromi és völgyesi tanyavilág monográfiáját, amit most újabb érdekes történetekkel, adatokkal folytat.

A szerző többéves munkája van a háttérben, amit kutatással töltött, annak érdekében, hogy az elmúlt évszázadokról átfogó képet alkosson. A kötetben szó esik egyebek mellett az első és második világháború áldozatairól, a környék legrégebbi településének maradványairól, és mindazokról, akik az oromi és völgyesi tanyavilágban nőttek fel. A kutatás során számos érdekességre, elfeledett múltbéli kockákra, drámákra bukkant.

Pósa Mária, szerző, Orom: „Végigmentem még egyszer a parasztság sorsán, foglalkoztam a nevekkel is különben, vezetéknevekkel, a tanyalakók vezetéknevével. A leggyakoribb volt a Nagy, utána jön a Pósa, aztán a Kovács, és azután a többi nagyon lemaradva. Ebből kifolyólag, hogy ilyen nagyon sok azonos nevű van, nagyon sok a ragadványnév. Azokkal szintén foglalkoztam. A Pósából mondjuk húszon felül találtunk ragadványnevet, hogy meg tudják különböztetni, hogy ki-kicsoda.”

Orom
Pósa Mária
könyv
falutörténet
megjelenés
monográfia

Most

17:54, Frissítve: 18:01

Kórházba szállították Ferenc pápát

Korábban tervezett orvosi vizsgálatok céljából kórházba szállították Ferenc pápát – jelentette be a vatikáni szóvivő. Matteo Bruni nem tért ki arra, milyen vizsgálatokat végeznek, és azt sem tudni, ezek mennyi időt vesznek igénybe.
17:19

Pályázat női vállalkozóknak

Idén is támogatja a női vállalkozókat a Tartományi Kormány. Az érintettek gépek és felszerelések vásárlására, számítógépekre, szoftverekre, valamint innovációs, digitalizációs fejlesztésre is kaphatnak vissza nem térítendő támogatást.
17:01

Az IFRC és a WHO budapesti központját is bővítik

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC), valamint az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) is bővítik a budapesti központját - jelentette be a Genfben tárgyaló magyar külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.