Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Orom történetéről őszre újabb könyv jelenik meg

2020.08.13
12:54
2020.08.13
17:13
Forrás
Pannon RTV
A szerző, Pósa Mária 2012-ben adta ki első kötetét, Az oromi és völgyesi tanyavilág monográfiáját, amit most újabb érdekes történetekkel, adatokkal folytat.
Pannon RTV/Molnár Ádám

A szerző többéves munkája van a háttérben, amit kutatással töltött, annak érdekében, hogy az elmúlt évszázadokról átfogó képet alkosson. A kötetben szó esik egyebek mellett az első és második világháború áldozatairól, a környék legrégebbi településének maradványairól, és mindazokról, akik az oromi és völgyesi tanyavilágban nőttek fel. A kutatás során számos érdekességre, elfeledett múltbéli kockákra, drámákra bukkant.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Pósa Mária, szerző, Orom: „Végigmentem még egyszer a parasztság sorsán, foglalkoztam a nevekkel is különben, vezetéknevekkel, a tanyalakók vezetéknevével. A leggyakoribb volt a Nagy, utána jön a Pósa, aztán a Kovács, és azután a többi nagyon lemaradva. Ebből kifolyólag, hogy ilyen nagyon sok azonos nevű van, nagyon sok a ragadványnév. Azokkal szintén foglalkoztam. A Pósából mondjuk húszon felül találtunk ragadványnevet, hogy meg tudják különböztetni, hogy ki-kicsoda.”

Orom
Pósa Mária
könyv
falutörténet
megjelenés
Az oromi és völgyesi tanyavilág
monográfia

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.
12:38

Tompít a hőség vezetéskor

Készüljünk fel a kánikulára, ha útra kelünk! Előbb fáradunk, türelmetlenebbek lehetünk, koncentrációzavar léphet fel. Néhány jótanács a hosszú út előtt!

Népszerű