Ugrás a tartalomra

Országok változnak, kultúrák maradnak

2022.06.16
19:00
2022.06.16
19:41
Forrás
Pannon RTV
Megjelent Várady Tibor és Németh Ferenc új kötete, mely az Országok változnak, kultúrák maradnak címet kapta.

A könyv Nagybecskerekkel foglalkozik részletesebben.

Ünnepélyes díszbemutatót tartottak Budapesten az Országok változnak, kultúrák maradnak című művelődéstörténeti kötetnek. A bemutatón a szerzőkkel, Várady Tiborral és Németh Ferenccel beszélgetett Balázs Géza egyetemi tanár és néprajzkutató, aki összegezte a kötet tartalmát is. „Nagybecskereken alakult az első jóváhagyott határon túli magyar művelődési egyesület Trianon után, 1921 március 29-én. Ez a Nagybecskereki egyesület lett egy ideig a Szerb-Horvát-Szlovén királyságbeli, majd pedig a jugoszláviai magyar kulturális egyesületek központi szervezete. Azután betiltották, majd újra indulhatott. A történet, a könyvben foglalt történet 1945-ig tart.”

Várady Tibor előző kötete is egyedi kultúrtörténeti perspektívát mutatott be. Ezúttal társszerzőjével, Németh Ferenccel közösen alkottak egy átfogó képet a régió elmúlt száz évéről. „Én az életem utóbbi éveiben a családi irattárral foglalkozom. Ezt több helyen mondtam is, le is írtam, hogy a nagyapám 893-ban nyitott ügyvédi irodát, és valami csoda folytán minden irat megmaradt. Ezek az iratok azután félre lettek téve, és az utóbbi 10 évben nagyon intenzíven foglalkozok ezekkel az iratokkal.”

A könyvet a Fórum könyvkiadó intézet oldalán lehet megtalálni, egy cd melléklet is jár hozzá.

Várady Tibor
Németh Ferenc

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.