Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Őseink hangja

2023.03.27
14:27
2023.03.27
16:24
Forrás
Pannon RTV
Közel 200 gyerek ismerkedik meg a következő pár napban az Ősök Hangja Egyesülettel és őseink valamikori életvitelével Magyarkanizsán.

A háromnapos esemény a Dobó Tihamér Képtárban kerül megszervezésre, ahol ősi motívumokkal, őseink fegyverzetével és az akkori étkezési szokássokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A szegfű a férfit, míg a tulipán a nőt jelképezte évszázadokkal ezelőtt - ezért ezen motívumok elkészítésével vette kezdetét a foglalkozás, és így próbálták a gyerekeknek bemutatni az akkori Kárpát-medencei emberek színvilágát.

Csikós Emma, tanuló, Jovan Jvanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa: „Ilyen motívumokat készítünk, amiknek valami népi jelentésük van, amit mi csinálunk az például a szerelmet jelképezi.„

Kriska Blanka, tanuló, Jovan Jvanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa: „Készítünk ilyen virágot, ami jelképezi a lányt, a fiút, vagy hogy már összejöttek, és azokat kirakjuk újságdarabokból.”

A gyermekek azt is megtudták, hogy a jurtában a nők a jobb oldalon, míg a férfiak a bal oldalon helyezkedtek el, de megismerkedhettek őseink fegyverzetével, ruházatával, részt vehettek ügyességi játékokon és többféle hangszert is megszólaltathattak.

Az Ősök Hangja Egyesület 2018-ban alakult, célja pedig a gyermekeknek bemutatni, hogy őseink hogyan is éltek, főleg a honfoglalás idejében.

Vázsonyi Tibor, elnök, Ősök Hangja Egyesület: „A jurtát, amiben laktak, az akkori felszereléseket, az akkori harci eszközöket, de emellett az életmódot főleg, hogy hogy is éltek, a harc egy érdekes momentuma, és ezt mindenki élvezi, szereti.”

A foglalkozások három napon át tartanak, ahol az általános iskola tanulói mellett az óvodások és a középiskola diákjai is részt vesznek.

Magyarkanizsa
Ősök Hangja Egyesület
őseink
Kárpát-medence

Most

Népszerű